Γιατί οι επενδυτές «ξενέρωσαν» με τις μετοχές κάνναβης

H iAnthus με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι μια μικρή εταιρεία με μεγάλη όνειρα για τη μαριχουάνα. H εταιρεία που καλλιεργεί, επεξεργάζεται και προμηθεύει προϊόντα κάνναβης υπολογίζει ότι η χρήση της ουσίας θα πενταπλασιαστεί στο 55% των Αμερικανών ενηλίκων σε μια δεκαετία, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του αλκοόλ.

Το επενδυτικό δελτίο της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες καταπράσινων θερμοκηπίων και φαρμακείων με τη γυαλιστερή ξύλινη επένδυση ενός ακριβού coffee shop, απεικονίζει μια αμερικανική αγορά η οποία θα ξεπεράσει τα $200 δισ. σε ετήσιες πωλήσεις – μια εντυπωσιακή πρόβλεψη.

Αλλά οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Η μετοχή της iAnthus έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80% από το υψηλό του Μαρτίου, μετά από άλμα περίπου 150% τους προηγούμενους 12 μήνες.

«Όταν οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της παράλογης ανόδου. Φαίνεται να υπάρχει και o κίνδυνος της καθόδου» ανέφερε ο Χάντλεϊ Φορντ, συνιδρυτής της iAnthus και CEO. «Προφανώς, ολόκληρος ο κλάδος ανέβηκε υπερβολικά ψηλά».

O κλάδος της κάνναβης ετοιμάζεται να γίνει μια από τις μεγαλύτερες φούσκες του 2019. Ένα ETF το οποίο παρακολουθεί μετοχές εταιρειών κάνναβης, γνωστό με το σύμβολο MJ, έχει καταρρεύσει κατά ένα τρίτο φέτος.

Αυτό που φαινόταν ως μια ασταμάτητη πορεία προς την καθολική νομιμοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί. Ο αριθμός των πολιτειών οι οποίες έχουν εγκρίνει τη «ψυχαγωγική» χρήση για ενηλίκους έχει ανέλθει στις 11. Αλλά οι μεγάλες αγορές στα βορειοανατολικά όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ δεν έχουν περάσει νομοσχέδια που την επιτρέπουν.

Ο Καναδάς, η πρώτη χώρα της G-7 η οποία νομιμοποίησε πέρυσι την κάνναβη, έχει δυσκολευτεί να απομακρύνει τους χρήστες από τη φθηνή μαριχουάνα που πουλάνε τα βαποράκια στο δρόμο. Στις αποθήκες υπάρχει πλεόνασμα 400 τόνων. Μια σειρά ασθενειών που συνδέονται με το άτμισμα – το οποίο είναι δημοφιλές και στους χρήστες κάνναβης – έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο. H χρηματιστηριακή Cowen υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη στον κλάδο ήταν περισσότερα «κλιμακωτή παρά εκθετική κατά τη διάρκεια του 2019».

O Aλ Φόρμαν, CIO στην Tuatara Capital, εταιρείας private equity που εστιάζει στην αγορά κάνναβης, συγκρίνει την εκκολαπτόμενη βιομηχανία με τον τεχνολογικό τομέα. Κυριαρχούν και στις δύο ταχύτατα αναπτυσσόμενες start-up εταιρείας οι οποίες πρέπει να υπερπηδήσουν ρυθμιστικά εμπόδια, με ορισμένες να δυσκολεύονται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών μόλις εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

«Πιστεύω ότι η διόρθωση που βλέπουμε στις αγορές αντανακλά πραγματικά ότι η αγορά έχει πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Φόρμαν.

Oι μετοχές κάνναβης είναι δημοφιλείς στη γενιά των millennial, που αποτελεί «την πιο σημαντική δημογραφική ομάδα όσον αφορά την κατανάλωση αλλά και την στήριξη της νομιμοποίησης» σύμφωνα με τη συμβουλευτική Aite Group.

Αλλά η αγορά και πώληση των μετοχών δεν είναι εύκολη. Επειδή η μαριχουάνα είναι παράνομη με βάση το ομοσπονδιακό δίκαιο των ΗΠΑ, πολλοί χρηματιστές της Wall Street δυσχεραίνουν την αγορά μετοχών από μικρούς επενδυτές, επισήμανε ο Γκρεγκ Ογκάρα της Aite.

Καναδοί παραγωγοί όπως η Canopy Growth και η Tilray είναι εισηγμένοι σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Ωστόσο το New York Stock Exchange και το Nasdaq δεν δέχονται αμερικανικές εταιρείες που «ακουμπάνε το φυτό», τόνισε ο κ. Ογκάρα, αναγκάζοντας τις εταιρείες αυτές – μεταξύ των οποίων και η iAnthus – να εισαχθούν στον Καναδά. Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης στις μεγάλες τράπεζες να δανείζουν στις συγκεκριμένες εταιρείες, αναγκάζοντας τις να έχουν μεγαλύτερο μετοχικό κεφάλαιο με τη μετοχή σε χαμηλή τιμή.

Σε μια προσπάθεια να άρει τους περιορισμούς, η βιομηχανία κάνναβης έχει δαπανήσει 3,8 εκατ. δολάρια σε λόμπινγκ τους εννιά μήνες ως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CRP. Πρόκειται για αύξηση από τα 2,8 εκατ. δολάρια για το σύνολο του 2018.

 


«Έχουμε επενδύσει πολλούς πόρους για να επιτύχουμε αλλαγές στο Κογκρέσο» σημείωσε ο Στιβ Φοξ, στρατηγικός σύμβουλος στην Cannabis Trade Federation.

H βιομηχανία σημείωσε κάποιες επιτυχίες. Τον Σεπτέμβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νόμο ο οποίος εμποδίζει τις ομοσπονδιακές αρχές να τιμωρήσουν τράπεζες που δανείζουν σε εταιρείες κάνναβης. Τον περασμένο μήνα επιτροπή της Βουλής κατέθεσε νόμο για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Με ψήφους 24 υπέρ και 10 κατά, ο νόμος βρήκε στήριξη από 22 Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους.

Ορισμένες εταιρείες προετοιμάζονται για μια πανεθνική αγορά. Η Cannabis One πουλάει τυποποιημένα προϊόντα μαριχουάνας, μεταξύ των οποίων το Cheech’s Private Stash, για το οποίο πήρε άδεια χρήσης του ονόματος από τον Τσιτς Μάριν (Cheech Marin) του κινηματογραφικού ντουέτου μαστούρηδων της δεκαετίας του 1970, Cheech & Chong . «Έχει ενεργή συμμετοχή στην προώθηση του προϊόντος» υποστήριξε ο Τζεφ Μάσιο, CEO της Cannabis One.

Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση νομιμοποιούσε τη μαριχουάνα, η εταιρεία θα ήταν σε θέση να πουλήσει σε μεγαλύτερο κοινό το Cheech’s και άλλα προϊόντα από τα τρία εργοστάσια παραγωγής. «Θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή και να κάνουμε διανομή σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε.

Η δυνητική αγορά είναι τεράστια. Η Bank of America, η οποία άρχισε τον Απρίλιο να καλύπτει την βιομηχανία κάνναβης, υπολογίζει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις κάνναβης θα ανέλθουν στα 166 δισ. δολάρια φέτος, με τις νόμιμες αγορές – κυρίως στη Βόρεια Αμερική – να αντιστοιχούν σε 15 δισ. δολάρια. «Η πολιτική αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τον κλάδο της κάνναβης» τόνισε ο αναλυτής της BofA, Κρίστοφερ Κάρεϊ.

Αλλά το διχασμένο Κογκρέσο δύσκολα θα περάσει ένα συνολικό νομοσχέδιο ως το 2021 το νωρίτερο, εκτιμούν στελέχη της βιομηχανίας κάνναβης. Ο κ. Φορντ της iAnthus ανέφερε ότι η νομιμοποίηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα έφερνε περισσότερους επενδυτές και θα περιόριζε τις διακυμάνσεις στην αγορά, αλλά πρόσθεσε ότι αμφιβάλει αν αυτό θα συμβεί με το σημερινό Κογκρέσο.

«Κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι εργάζεται για την αντίπαλη πλευρά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να περάσει νομοθεσία» σημείωσε. «Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι η κάνναβη είναι ένα από αυτά τα ζητήματα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων και στις δύο πλευρές».

Πηγή: euro2day.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ