Μέγα στοίχημα η ριζική μεταρρύθμισης του κράτους

Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η Κύπρος σε ορισμένους τομείς της καθημερινότητας σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο ενώ σε άλλους τομείς παρέμεινε στάσιμη. Είναι γεγονός ότι το από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα η δημόσια υπηρεσία χωλαίνει σε πολλούς τομείς, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει στον επιθυμητό βαθμό τις σύγχρονες ανάγκες που επιτάσσουν οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στα κοινωνικοοικονομικά μας πράγματα και όχι μόνο. Η πρόσφατη ατυχής διαχείριση εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών της περίπτωσης του θανάτου ενός 15χρονου παιδιού αλλά και τα όσα αρνητικά βιώνουμε από τη διαφθορά που καταδυναστεύει τον δημόσιο βίο, επαναφέρουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. Τα όσα καταμαρτυρούν οι εκθέσεις και οι αποκαλύψεις του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα για το εύρος και το βάθος του δίπτυχου της διαπλοκής - διαφθοράς στο Δημόσιο, πιστοποιούν κατά κάποιο τρόπο ότι ως χώρα Ευρωπαική έχουμε σημαντικότατες ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη και της λειτουργίας του κράτους. Είναι πράγματι λυπηρόν γιατί, ενώ υποστήκαμε πολλά δεινά από την οικονομική τραγωδία, δεν πήραμε τα ανάλογα μαθήματα ως πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. 

Με την εκλογή του το 2013, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα μέχρι το 2016, σκιαγραφώντας τους πέντε κινητήριους άξονες της μεταρρυθμιστκής πολιτικής της διακυβέρνησης του, διατυπώνοντας μάλιστα την αποφασιστικότητα του να πατάξει τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια , σαθαρά κατεστημένα και απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Δυστυχώς, ο περίφημος εκσυγχρονισμός του κράτους που εξαγγέλθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και από άλλους προέδρους σκόνταψε στο κομματικό κόστος, σε ιδιοτελή συμφέροντα και ποικιλόμορφες παθογένειες του πολιτικού βίου. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε δημόσια τη βούληση του να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, ζητώντας τη στήριξη του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά η νέα εξαγγελία του Προέδρου, με δεδομένον και τον πρόσφατον κυβερνητικό ανασχηματισμό, θα προχωρήσει ταχύτατα μέχρι τέλους.

Είναι ακριβώς εδώ που απαιτείται η τόλμη και η αποφασιστικότητα, μακριά από κομματικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα ιδιοτελή συμφέροντα. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αξιοπιστία και υπευθυνότητα αλλά και ξεκάθαρο προσανατολισμό που να οδηγεί στη δημιουργία σύγχρονου κράτους το οποίο να προάγει την αξιοκρατία, την ισοπολιτεία, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση, εδραιώνοντας ένα ισχυρό κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά το μέγα στοίχημα θα κερδηθεί καθιερώνοντας την Κύπρο ως ένα σύγχρονο Ευρωπαικό κράτος που να διανοίγει ανοιχτούς ορίζοντες στους πολίτες του και ιδίως στη νέα γενιά.

του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

δημοσιογράφος

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ