Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με έμπνευση το χειμερινό ηλιοστάσιο

Ήχοι από βροντές, τροπικά πουλιά που κρώζουν, σμήνη κουνουπιών και πάγος που συνθλίβεται είναι μόνο μερικά από τα μετα-αποκαλυπτικά στοιχεία που συνθέτουν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της Tate Britain.

Έμπνευση για την καλλιτέχνιδα Anne Hardy, που δημιούργησε την εγκατάσταση, αποτέλεσε το χειμερινό ηλιοστάσιο. Η Hardy είναι γνωστή για τις μεγάλου μεγέθους εγκαταστάσεις της, στις οποίες συνδυάζει τον ήχο και το φως με φυσικά υλικά. Η εγκατάσταση στην Tate Britain είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημά της, δημιουργώντας κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας λεηλατημένος ναός, με σκισμένα πανιά και μπερδεμένες καλωδιώσεις από φώτα. Στα σκαλιά της Tate Britain έχουν τοποθετηθεί κοιλότητες με πάγο και μπαλώματα με λάσπη και σπασίματα ενώ παράλληλα ακούγεται μία τετραφωνική σύνθεση διάρκειας 21 λεπτών, με τον ήχο να δίνει την εντύπωση ότι κάτι κακό έχει συμβεί στο κτήριο.

Η Anne Hardy ελπίζει πως με το έργο της οι άνθρωποι θα αναλογιστούν πάνω στο πόσο εύθραυστη είναι η ύπαρξή τους. «Το έργο αποτελεί μία πρόταση για να σκεφτούμε για τη σημερινή πραγματικότητα με έναν διαφορετικό τρόπο, επιδεικνύοντας άλλες πιθανές πραγματικότητες της τοποθεσίας όπως μπορεί να υπήρξε στο παρελθόν ή να υπάρξει στο μέλλον», αναφέρει η καλλιτέχνις. Ο τίτλος του έργου «The Depth of Darkness, The Return of the Light» (Το βάθος του Σκότους, η Επιστροφή του Φωτός), προέρχεται από μία παγανιστική περιγραφή του χειμερινού ηλιοστασίου.

Ο Alex Farquharson, διευθυντής της Tate Britain, δήλωσε ενθουσιασμένος που είδε τη «εμβληματική πρόσοψη» του κτηρίου να μεταμορφώνεται. Χαρακτηρίζοντας την εγκατάσταση της Hardy ευφάνταστη και επίκαιρη, ανέφερε ότι υπενθυμίζει όχι μόνο τις αλλαγές των εποχών αλλά και του κλίματος.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ