Τα μεγάλα αγκάθια της νέας 10ετίας

Η Κύπρος πρέπει να περάσει και πάλι από συμπληγάδες

Η νέα χρονιά και η νέα 10ετία έκαναν ήδη την εμφάνιση τους στη ζωή μας. Θεωρητικά το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας γεμίζει με αισιοδοξία, αφού πάντοτε ο άνθρωπος αντιμετωπίζει θετικά το μέλλον του και πιστεύει ότι θα μπορέσει να καταφέρει περισσότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ισχύει και σήμερα, έστω κι΄ αν οι οιωνοί δεν είναι τόσο ενθαρρυντικοί.

Αν και η προηγούμενη 10ετία, λόγω της καταστροφικής κρίσης, ήταν πολύ άσχημη για την Κύπρο και την οικονομία της, εντούτοις δυσκολίες και προκλήσεις φαίνεται να υπάρχουν και πάλι μπροστά μας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δυσκολότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι η τουρκική προκλητικότητα, λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στην Κύπρο και στη γειτονιά μας. Ο Ερντογάν και η χώρα του αρνούμενοι να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ετοιμάζονται να βάλουν μπουρλότο στη ΝΑ Μεσόγειο. Κατανοώντας ότι έμειναν εκτός ενεργειακού νυμφώνος, προσπαθούν με τη δύναμη των όπλων, να ανατρέψουν τη γεωγραφία, το διεθνές νομικό πλαίσιο και τα ενεργειακά δεδομένα. Συμπεριφερόμενοι ως πειρατές επιχειρούν να ελέγξουν ξένες θαλάσσιες περιοχές, να υφυρπάσουν ξένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και γενικά να ακυρώσουν ξένα συμφέροντα.

Οι εξελίξεις αυτές, που δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζουν γρήγορα, θα μας απασχολήσουν έντονα τα επόμενα χρόνια. Συναφές μ΄ αυτό είναι και το άλυτο κυπριακό πρόβλημα, που εισέρχεται σε χειρότερες ατραπούς με την όλη στάση και συμπεριφορά των Τούρκων.

Απ΄ εκεί κι΄ ύστερα, μπροστά μας έχουμε τα σοβαρά θέματα του εκσυγχρονισμού του κράτους, των θεσμών και της οικονομίας, ζητήματα που μας ταλανίζουν από το 1960, χωρίς λύση. Παρά τις εκάστοτε εξαγγελίες και δεσμεύσεις των διαφόρων Προέδρων της Δημοκρατίας, ο εκσυγχρονισμός της Κύπρου παραμένει όνειρο απατηλό. Τα διάφορα συμφέροντα, κομματικά, συντεχνιακά, ταξικά και άλλα, δεν αφήνουν περιθώρια για φρέσκο αέρα. Έχουν στεγανοποιήσει τα πάντα και έτσι οι όποιες νέες ιδέες συνεχίζουν να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Η συνέχιση της πορείας της οικονομίας μας είναι ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος. Τα προηγούμενα χρόνια μας έσωσαν ο τουρισμός, οι ξένες επενδύσεις και οι διεθνείς συγκυρίες. Τα επόμενα χρόνια, αν δεν εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο της οικονομίας μας, θα ξεμείνουμε από αποδόσεις. Είναι επείγον, λοιπόν, να δούμε σε ποιους τομείς θα επενδύσουμε τώρα για να έχουμε αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Πρέπει τάχιστα να επιλέξουμε το νέο μοντέλο της οικονομίας που θα τροφοδοτεί την ανάπτυξη της επόμενης 10ετίας.

Ένα ακόμα πρόβλημα, που ήδη μας κτυπά επικίνδυνα της πόρτα είναι το λεγόμενο μεταναστευτικό. Με βάση στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ξένοι σήμερα αποτελούν το 4% του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου! Απ΄ αυτούς πολλοί είναι παράνομοι και αδήλωτοι οικονομικοί μετανάστες. Οι δημογραφικές, εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις αυτού του ζητήματος είναι σε όλους κατανοητές. Το ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζεται αυτός ο νέος εφιάλτης;

Σίγουρα υπάρχουν κι΄ άλλες επιμέρους προκλήσεις μπροστά μας, τόσο αυτό το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον. Δική μας ευθύνη είναι να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

Με άλλα λόγια, πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις όποιες ευκαιρίες. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή νοοτροπίας μας σε πολλά θέματα. Πολιτικό σύστημα, οικονομικοί φορείς και κοινωνία πρέπει να αλλάξουμε ρότα, αν θέλουμε η επόμενη 10ετία να εξελιχθεί καλύτερα και πιο αποδοτικά για την Κύπρο και τους πολίτες της. Θα τα καταφέρουμε;

Ιωσήφ Ιωσήφ 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ