Κ. Χατζηδάκης: Τις επόμενες ημέρες η εκκίνηση της διαδικασίας για εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ

Την αποφασιστικότητά του να δρομολογήσει άμεσα τη διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ μέσω κάποιας μορφής εκκαθάρισης εν λειτουργία επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», τόνισε πως «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα αυτή την ώρα και το θέμα σέρνεται επί 35 χρόνια. Η ΛΑΡΚΟ χρωστά 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,43% έχει να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στα 135 εκατ. ευρώ προστιθέμενα στα προηγούμενα, της έχουν καταλογιστεί περιβαλλοντικά πρόστιμα περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μολύνει τον Ευβοϊκό και λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων της. Διότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα» σημείωσε.

Για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, εξήγησε πως υπάρχει απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014, που δίνει μια διέξοδο και να προχωρήσει η επιχείρηση καθαρή βαρών. Πιο συγκεκριμένα, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων - και επειδή η επιχείρηση δεν μπορεί να τις επιστρέψει -, θα τεθεί σε κάποια διαδικασία εκκαθάρισης. «Εμείς θέλουμε να είναι και θα είναι εκκαθάριση εν λειτουργία. Θα δούμε αυτές τις μέρες με βάση ποιον νόμο. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σύμφωνα με την απόφαση αυτή, σε πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο πακέτα: το εργοστάσιο, δηλαδή, από τη μια πλευρά και το ορυχείο από την άλλη. Θα γίνει διαγωνισμός την ίδια μέρα, με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα μεν και τα δε».

Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε πως θα υπάρξει επενδυτής, «κι αυτό θα είναι καλό και για τους εργαζομένους, διότι θα τελειώσει αυτό το καθεστώς ανασφάλειας. Πραγματικά, δεν πάει άλλο. Το ποσό που οφείλει στη ΔΕΗ δεν θα πληρωθεί, αλλά αν αφήσουμε να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Και η ΔΕΗ δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις» ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΝ.

Ερωτήθείς για το αν θα υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους, ο υπουργός υπογράμμισε πως η μεγάλη πλειονότητά τους θα βρει δουλειά στον επόμενο επενδυτή. Κι αυτό, όπως είπε, καθώς «είναι μια πολύ ειδική δουλειά αυτό που κάνουν με το νικέλιο, χρειάζεται εξειδίκευση και επομένως θα τους προσλάβουν με όρους αγοράς, δηλαδή ό,τι παίρνουν οι εργαζόμενοι σε παρόμοιες εξορυκτικές βιομηχανίες».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκκαθάρισης, ο υπουργός ΠΕΝ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά νομικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. «Η διαδικασία θα εκκινήσει αμέσως τις επόμενες μέρες, αλλά ακριβές χρονοδιάγραμμα θα υπάρχει όταν τοποθετηθούν οι εκκαθαριστές θα έχουμε σαφέστερη εικόνα. Δεν θέλουμε να αργήσουμε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Και για τους εργαζόμενους δεν είναι καλό να υπάρχει μια ανασφάλεια, και για την επιχείρηση, και για τη ΔΕΗ, που πρέπει να τελειώσει κι αυτή με αυτό το τεράστιο πρόβλημα» κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ