Εurogroup Μαρτίου: Στόχος το «ναι» σε ένα από τα πέντε αιτήματα της Αθήνας

Στο Eurogroup του Μαρτίου μεταφέρεται το ενδιαφέρον καθώς έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ενώ θα είναι έτοιμη και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Έως τότε, θα συνεχιστούν εξ΄αποστάσεως οι συζητήσεις γύρω από ζητήματα όπως πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, δημοσιονομικά, νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, ενέργεια, ασφαλιστικό.

Η Αθήνα προσδοκά μια θετική αξιολόγηση ώστε στη συνεδρίαση του Εurogroup να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα σε κάποιο από τα αιτήματα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με στόχο τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου (αλλαγή της χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, μεταφορά υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος, εξαίρεση δαπανών για το μεταναστευτικό). Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε ένα ή δύο από τα αιτήματα κι όχι στο σύνολο τους.

Ο όποιος δημοσιονομικός χώρος εξασφαλιστεί θα διατεθεί κατά 70% σε μειώσεις φόρων (προτεραιότητα στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης) και 30% για αύξηση δαπανών (ενίσχυση των αμυντικής ικανότητας της χώρας).

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ