Υπό 8ήμερη κράτηση Μαυρομιχάλης-Ρούντολφ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνοδεία αντρών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικατήριο Λευκωσίας ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και ο Dydi Rudolf, που συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία ως ύποπτοι για την απόπειρα φόνου του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκα» που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2017.

Οι δύο συνελήφθησαν κατόπιν εξασφάλισης σχετικής μαρτυρίας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου.

Αρχικά συνελήφθη ο 42χρονος Μαυρομιχάλης άλλως Αλεξούι και ακολούθως ο Rudolf ο οποίος κρατείται ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές σε σχέση με την απόπειρα φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τα τεκταινόμενα ενώπιον Δικαστηρίου:

Η δικαστής διαβάζει την υπόθεση στους υπόπτους και αναφέρει ότι η Αστυνομία ζητά την κράτησή τους για περίοδο οκτώ ημερών.
Ο υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης διαβάζει το ριμάντ, αναφέροντας τι έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2017 και σημειώνει τη μαρτυρία του Παναγιώτη Παναγιώτου κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ότι ο δράστης ήταν κοντός και αξύριστος. Επισημαίνει ότι «το θύμα ανέφερε ότι ο δράστης ήταν γνώριμη φυσιογνωμία. Την 29 Ιανουαρίου 2020 το θύμα προσήλθε στο ΤΑΕ και ανέφερε ότι ο δεύτερος ύποπτος (ο Ρούντολφ) ήταν το πρόσωπο που τον πυροβόλησε. Εκκρεμεί δε ένταλμα σύλληψης εναντίον τρίτου προσώπου ο οποίος φέρεται να οργάνωσε, με τον πρώτο ύποπτο (Αλεξούι) την απόπειρα φόνου».

Σημείωσε ακόμη ότι «τίποτα δεν έχω να πω» δήλωσε κατά τη σύλληψη του ο Μαυρομιχάλης, ενώ ο Ρούντολφ είπε «δεν έκανα τίποτα. Έχουν ληφθεί 110 καταθέσεις και αναζητούνται το φονικό όπλο και εκρηκτικά, ενώ έχει γίνει και έρευνα σε συγκεκριμένο χώρο».

Επισημαίνει ακόμη «ότι θα ανακριθούν γραπτώς οι ύποπτοι και θα γίνει αναγνωριστική παράταξη. Καταζητείται επίσης ο τρίτος ύποπτος».

Ένσταση έφεραν και οι δύο συνήγοροι. Συγκεκριμένα ο συνήγορος του Μαυρομιχάλη κάλεσε τον κ. Γιωρκατζη να καταθέσει στο δικαστήριο τις δύο καταθέσεις του Παναγιώτου.

Ερωτηθείς για τον δράστη της απόπειρας φόνου, ο κ. Γιωρκάτζης αποδέχεται πως ο Παναγιώτου συμφώνησε πως το πρόσωπο ήταν αλβανικής καταγωγής. Ωστόσο σε νέα του κατάθεση, ανέφερε και τους λόγους για τους οποίους δεν είπε το όνομα του δεύτερου υπόπτου.

Κατατίθενται στο δικαστήριο οι καταθέσεις που έδωσε ο παραπονούμενος το 2017.

Ο συνήγορος του Mαυρομιχάλη υποβάλλει πως ο παραπονούμενος προβάλλει ψευδείς μαρτυρίες και πως οι ανακριτές δεν διερευνούν τους λόγους. «Διερευνώνται τα πάντα», απαντά ο Γιωρκάτζης.

Ο συνήγορος εκφράζει την απορία γιατί ο παραπονουμενος δεν αναγνώρισε τον δεύτερο ύποπτο κατά την περίοδο που ήταν καταζητούμενος για άλλη υπόθεση και η φωτογραφία του ήταν σε όλα τα ΜΜΕ.

Ένσταση υποβάλλει η Κατηγορουσα Αρχή στο ερώτημα του συνηγόρου του Μαυρομιχάλη αν ο «Γλύκας» ανήκει σε κάποια φατρία.

Απορρίπτεται και ο Γιωρκάτζης επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει πού άνηκε ο Παναγιωτου, αλλά σίγουρα αποδίδεται στη «νύχτα» η απόπειρα φόνου.

«Παρουσιάζεται μια πλήρης αντιφατική μαρτυρία», λέει ο συνήγορος του πρώτου υπόπτου και υποβάλλει πως οι ανακριτές πρέπει να κατηγορήσουν και τον Παναγιώτου και το άλλο πρόσωπο που ενισχύει τη μαρτυρία.

Αρνείται να απαντήσει (ο Γιωρκάτζης), αν το τρίτο πρόσωπο που καταζητείται είναι υπό κράτηση στα κατεχόμενα. Γράφει το πρόσωπο σε ένα χαρτί και το δίνει στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Eπισημαίνει ότι το πρόσωπο ήταν καταζητούμενο από τις 26.11.2018 και εκτίει ποινή φυλάκισης στα κατεχόμενα.

Φωτογραφίζει τον Ιωσήφ Ιωσήφ, άλλως Σήφη αλλά δεν τον κατονομάζει η Αστυνομία.

Όσον αφορά το πρόσωπο που ενίσχυσε τη μαρτυρία, αναφέρεται ότι ο πρώτος και ο τρίτος ύποπτος τον κάλεσαν να πυροβολήσει τον Παναγιωτου και αρνήθηκε. Διερωτάται ο συνήγορος του Μαυρομιχάλη γιατί δεν κατέθεσε τα τρία προηγούμενα χρόνια. Ερωτηθείς για το αν ανήκει στην ίδια φατρία με τον Παναγιωτου, ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρει πως «η κατάσταση είναι σαν την κινούμενη αμμο».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου υπόπτου στέκεται στο ότι αναζητείται το φονικό όπλο από το 2017. Λέει ο Γιωρκατζης ότι αναζητούνται ρούχα του δράστη και διερωτάται ο συνήγοροςαν μπορεί να επηρεάσει την υπόθεση από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεάσει την υπόθεση ο πρώτος ύποπτος, ο κ. Γιωρκατζης εξηγεί ότι μπορεί να επηρεάσει μαρτυρίες, καθώς θα ληφθούν άλλες 60 καταθέσεις.

Ο συνήγορος εκφράζει επίσης την απορία για το αν ο πρώτος ύποπτος μπορεί να επηρεάσει την αναγνωριστική παράταξη, αν αφεθεί ελεύθερος.

Όπως λέει ο κ. Γιωρκάτζης, μπορεί να επηρεάσει τον ή την μαρτυρά και εξακριβώνεται πως πρόκειται για γείτονα του παραπονούμενου.

Ενώπιον δικαστηρίου κατατίθεται και φωτογραφία του πρώτου που υπέδειξε ο παραπονούμενος.

Υιοθετώντας την αντεξεταση του συνηγόρου του Μαυρομιχάλη, ο συνήγορος του δεύτερου υπόπτου ρωτά τον Γιωρκάτζη αν ισχύει για τον πελάτη του το ότι μπορεί να διαφύγει ή να επηρεάσει μαρτυρία.

«Όχι» απαντά ο μάρτυρας, ωστόσο εξηγεί ότι μπορεί να επηρεάσει από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ο συνήγορος του δεύτερου υπόπτου υποβάλλει ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε από τις Κεντρικές Φυλακές.

«Ήδη ανέφερα ότι μπορεί να επηρεάσει μάρτυρες» επαναλαμβάνει ο Γιωρκάτζης.

Ολοκληρώθηκαν οι αντεξετάσεις.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορουσας Αρχής συμφωνεί πως τυχόν απόλυση των δύο υπόπτων, μπορεί να επηρεάσει την υπόθεση καθώς μπορεί να διαφύγουν.

Ζητά επίσης να δοθεί διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης, καθώς «οι υποψίες είναι εύλογες»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο συνήγορος του πρώτου υπόπτου υποστηρίζει ότι η Αστυνομία δεν ήταν σε θέση σήμερα να αποδείξει ότι η μαρτυρία του Παναγιωτου και του άλλου προσώπου είναι αληθινή. Ζητά από την πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάσει τις απαντήσεις του Γιωρκάτζη και να κατασταλάξει για το αν χρειάζεται προσωποκράτηση των δύο υπόπτων και για το αν υπάρχουν αλλότρια κίνητρα στις μαρτυρίες του Παναγιώτου και του άλλου προσώπου.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ