Συντονίζονται Κύπρος και Ελλάδα στα θέματα ασφάλειας και στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας- Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Κύπριου ομολόγου του Σάββα Αγγελίδη, με τη συμμετοχή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας και Κύπρου.
 
Κατά τις δηλώσεις του, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αδιάλειπτων επαφών μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες απορρέουν από τη μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη σχέση των δύο χωρών.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο σε τρέχοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και θέματα διμερών σχέσεων σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων και ασκήσεων», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, ενώ προσέθεσε ότι σε ζητήματα που άπτονται του ευρωπαϊκού επιπέδου συζητήθηκαν οι προοπτικές προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας.

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει «εφαρμόσει τον νόμο της ζούγκλας», παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον αντίποδα, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ο κ. Αγγελίδης, ενώ παράλληλα ενέμεινε στη σημασία των τριμερών συνεργασιών.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου πραγματοποιείται «σε μια ομολογουμένως κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι δύο Υπουργοί διαπίστωσαν από κοινού ότι «ο συντονισμός και η συνέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζονται συνεχώς, ενώ η διεκπεραίωση σημαντικών θεμάτων της αμυντικής μας συνεργασίας επιταχύνεται, παρακάμπτοντας τυχόν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι δυνατότητες για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, και εν γένει η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον προκλήσεων και απειλών ασφαλείας. «Σε αυτές τις απειλές ασφαλείας, δυνητικές και μη, υπαρκτές και μη, πρέπει ασφαλώς να αναπτύσσουμε το σχεδιασμό μας. Αυτό είναι το νόημα της ύπαρξής μας και της αποστολής μας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
 
Πηγή:  ΚΥΠΕ
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ