Κυπριακό : Μαλιά-κουβάρια πάλι κυβέρνηση -ΑΚΕΛ για τον Κραν Μοντάνα

Μαλιά κουβάρια έγιναν πάλι η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ για το θέμα του Κραν Μοντάνα. Αφορμή έδωσαν δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ρίξει το γάντι η κυβέρνηση στο κόμμα της Αριστεράς επισημαίνοντας ότι «το ΑΚΕΛ θα πρέπει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις προς τον κυπριακό λαό σε τι αποσκοπεί επιμένοντας σε ένα αναληθές αφήγημα το οποίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση και στα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων». Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του, επανήλθε στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά,  αναφέροντας ότι "ο προεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στον πρώην σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη, Μακάριο Δρουσιώτη για τα όσα τους καταλογίζει σε σχέση με το τι έγινε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά».
 

 Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

 Για πολλοστή φορά μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, το ΑΚΕΛ επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πάντα ισχυριζόμενο το ίδιο αναληθές αφήγημα, ότι δηλαδή η Τουρκία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και να αποσύρει πλήρως όλα τα στρατεύματα της, αλλά αρνήθηκε να το συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ειρήσθω εν παρόδω, είναι αυτός που κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού την Τουρκία σε Διάσκεψη για αυτό ακριβώς το θέμα.

 Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο αυτό αφήγημα, παρά την ξεκάθαρη διάψευση στην οποία προβαίνει η Τουρκία κάθε φορά που προβάλλονται ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί.

 Σήμερα, το ΑΚΕΛ επικαλείται ανάλογο αφήγημα του αρθρογράφου κ. Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά δεν ήταν παρών στις συνομιλίες και ούτε ήταν σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ, αλλά ήταν συνεργάτης στο Γραφείο του Κύπριου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

 Για το ΑΚΕΛ φαίνεται πως δεν έχει καμιά σημασία ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε στο Κραν Μοντανά, και με τις γραπτές προτάσεις της Άγκυρας, αλλά και με δημόσια δήλωση του, ότι «μόνο στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων θα εγκατέλειπε η Τουρκία τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της στην Κύπρο», ή όταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μόλις προχθές διέψευσε ανάλογο δημοσίευμα του ίδιου συγγραφέα τον οποίον το ΑΚΕΛ επικαλείται σήμερα.

 Επίσης, το ΑΚΕΛ στην προσπάθεια του να πλήξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιλέγει να παραβλέπει και τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις του τότε Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο στο Κραν Μοντανά, καθώς και την ενδελεχή ενημέρωση που έκανε ο κ. Νίκος Κοτζιάς στο Εθνικό Συμβούλιο για το τι διαδραματίστηκε εκείνο το βράδυ, χωρίς όμως το ΑΚΕΛ να εγείρει ενώπιον του ανάλογους ισχυρισμούς.

 Το ΑΚΕΛ θα πρέπει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις προς τον κυπριακό λαό σε τι αποσκοπεί επιμένοντας σε ένα αναληθές αφήγημα το οποίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση και στα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων.

 Το μόνο που καταφέρνει το ΑΚΕΛ είναι να δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία για το αδιέξοδο στις συνομιλίες και την άρνηση της να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

 Ειδικά αυτή την περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις και οι έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και στην Αμμόχωστο, έχουν φτάσει στο απόγειο τους.

ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έκανε αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και της «ψευδοκυβέρνησης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου», στα όσα υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και στην επίθεση σε καφετέρια στην Αγία Νάπα, που οδήγησε στον τραυματισμό τεσσάρων προσώπων.

Για τα λεγόμενα του κ. Μακάριου Δρουσιώτη, πρώην Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στον πρώην σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη κ. Μακάριο Δρουσιώτη για τα όσα τους καταλογίζει σε σχέση με το τι έγινε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζει τα εξής:

  • Την παραμονή του δείπνου στο Κρανς Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και του ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών διότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την ομοσπονδία.

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Προέδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είχε μεν εξουσιοδότηση να δεσμευτεί γραπτώς για την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά θα τα αποδεχόταν αν περιλαμβάνονταν σε μια συνολική πρόταση του ΟΗΕ ως πακέτο με τα τέσσερα εσωτερικά θέματα.

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά το δείπνο ρώτησε τον κ. Τσαβούσογλου αν θα αποδεχόταν την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγύησης με το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και ότι ο τελευταίος απάντησε ότι ήταν ανοικτός στο διάλογο για κάτι τέτοιο αλλά αυτό θα εξαρτάτο από την έκβαση και στα άλλα θέματα.
  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο ρητά απέκλειε οποιοδήποτε εκτελεστικό ή συντακτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις, και τους έδινε μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

  • Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρόλο που γνώριζε τα πιο πάνω ζητούσε εκ των προτέρων γραπτή δήλωση, με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ να κηρύξει τη λήξη της Διάσκεψης.

Όλοι αυτοί οι σοβαροί ισχυρισμοί προφανώς δεν συνάδουν καθόλου με το αφήγημα της κυβέρνησης για τη Διάσκεψη. Όμως αυτοί δεν προέρχονται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από το εξωτερικό. Προέρχονται από ένα πρώην σύμβουλο του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Το θέμα της Αμμοχώστου

Οι ενέργειες της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συνιστούν νέα πρόκληση σε βάρος της πατρίδας μας. Δρομολογούν νέα παράνομα τετελεσμένα τα οποία αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Ουσιαστικά όσα συντελούνται σήμερα αποτελούν παρενέργειες του ναυαγίου στο Κρανς Μοντανά και του παρατεταμένου διαπραγματευτικού κενού.

Η πλευρά μας πρέπει να ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις εποικισμού της περίκλειστης Αμμοχώστου όπως και η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συναντούν ουσιαστική διεθνή αντίδραση. Χρειάζεται συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση, που να εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για λύση του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει με κάθε τρόπο και με όλες του τις δυνάμεις για να σώσουμε την Αμμόχωστο από τον εποικισμό και να αντιστρέψουμε την επικίνδυνη πορεία των πραγμάτων.

Την ίδια ώρα θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης Τατάρ-Οζερσάι δεν βρίσκουν έρεισμα σε μεγάλη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι ενδεικτικό ότι εκπρόσωποι αριστερών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενάντια στη σύναξη που οργάνωσε η Τουρκία και οι εκλεκτοί της. Σημειώνεται επίσης ότι στη σύναξη δεν προσκλήθηκε καν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και δεν συμμετείχαν ούτε το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ούτε το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά είναι η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να παρακαθήσει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ Του ΟΗΕ και από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά. Υπενθυμίζουμε ότι η συνέχεια από εκεί που μείναμε, αναφορικά με την Αμμόχωστο σημαίνει επαναφορά από τουρκικής πλευράς του χάρτη με την Αμμόχωστο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε είτε θα τερματιστούν οι σημερινές μεθοδεύσεις για εποικισμό της Αμμοχώστου, είτε η άλλη πλευρά θα βρεθεί εκτεθειμένη διεθνώς.

Εγκληματικότητας: Το περιστατικό στην Αγία Νάπα

Η επίθεση σε καφετέρια στην Αγία Νάπα, που οδήγησε στον τραυματισμό τεσσάρων προσώπων, προκαλεί δικαιολογημένα ερωτήματα από τους πολίτες της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κύπρου για την αποτελεσματικότητα του κράτους και της αστυνομίας. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό σοβαρής εγκληματικότητας στην Αγία Νάπα που συγκλoνίζει το παγκύπριο.
 
Από πλευράς κυβέρνησης ακούμε συχνά διακηρύξεις ότι αντιμετωπίζεται και πατάσσεται το οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα πριν 4 χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «φτάνει το τέλος του υπόκοσμου». Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν έχει φτάσει. Τα πράγματα μάλλον δεν εξελίσσονται καθόλου καλά.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι στον τομέα της εγκληματικότητας τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Να θέσει σε προτεραιότητα την ασφάλεια και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας, την εικόνα της χώρας στα θέματα εγκληματικότητας και τις επιπτώσεις που έχει στον τουρισμό.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ