10 γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας

Να μην αφήσουμε τις επιπτώσεις να μας ξεφύγουν

Για μια ακόμα φορά η οικονομία μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αυτή τη φορά αιτία είναι η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό. Ως ευάλωτη σε έξωθεν αρνητικές εξελίξεις, η οικονομία μας, δέχεται σήμερα απανωτά και συνάμα καίρια πλήγματα στην καρδιά της.

Με πρώτο θύμα την ταξιδιωτική κίνηση και τον τουρισμό και σε επικινδυνότητα όλους τους άλλους τομείς της, η Κύπρος αναζητά λύσεις για μετριασμό των επιπτώσεων και αποφυγή της ήδη διαφαινόμενης παράλυσης της οικονομίας της.

Οι επηρεαζόμενοι κλάδοι και οι επαγγελματίες τους φωνάζουν και ζητούν στήριξη από το κράτος, ενώ η κυβέρνηση συσκέπτεται συνεχώς αφ’ ενός για να διαγνώσει την έκταση των επιπτώσεων και αφ’ ετέρου για να εξεύρει τρόπους υποβοήθησης των πληγέντων τομέων. Μάλιστα, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ετοιμάζεται πακέτο μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, με έκτακτο προϋπολογισμό.

Είναι φανερόν ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται, οι προοπτικές δεν είναι αισιόδοξες, ενώ η απώλεια τουλάχιστον του α’ εξαμήνου για τις επιχειρήσεις πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αν θεωρήσουμε ότι το κράτος διαθέτει σήμερα ένα μαξιλάρι περίπου €620 εκατ. που είναι το πλεόνασμα από διάφορες πηγές (φόρους, ΓεΣΥ, κοινωνικές ασφαλίσεις, κλπ.), τότε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από το 2013, όταν τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια. Το ίδιο ισχύει για τις τράπεζες που έχουν αυξημένη ρευστότητα. Επίσης, αν σκεφτούμε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και η Ε. Ένωση άρχισε να εξαγγέλλει μέτρα στήριξης των κρατών – μελών της, τότε μπορούμε να ελπίζουμε και σε οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη.

Με δεδομένο, λοιπόν ότι την άλλη βδομάδα θα ανακοινωθούν τα μέτρα, οφείλουμε να πούμε ότι αυτά πρέπει να είναι καθολικά, γιατί ο κορωνοϊός έπληξε όλη την οικονομία.

Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση θα μπορούσε:

  • Να αναστείλει την καταβολή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις για ένα χρονικό διάστημα.
  • Να μειώσει τον ΦΠΑ στον τουρισμό για να ένα διάστημα.
  • Να καταργήσει για το 2020 το τέλος επιχειρήσεων στον Έφορο Εταιρειών.
  • Να καταργήσει για τις επιχειρήσεις την προπληρωμή φορολογίας για το 2020.
  • Να μειώσει τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων.
  • Να μειώσει για το 2020 τις εισφορές για το ΓεΣΥ και το ανάλογο ποσό να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να συνεννοηθεί με τις τράπεζες για να επεκτείνουν τα όρια παρατραβήγματος των υγιών επιχειρήσεων για το 2020 (σε επίπεδα που δεν θα αντιδρούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και να επιδειχθεί ανοχή (αναστολή) στην αποπληρωμή των δόσεων για δάνεια, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα.
  • Να στηρίξει εργαζόμενους που θα απολυθούν.
  • Να επιχορηγήσει τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε εταιρείες.
  • Να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα για στήριξη των επιχειρήσεων.

Ακόμα θα μπορούσε να λάβει και άλλα μέτρα που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα χρήματος στην οικονομία, ώστε αφ’ ενός να μην κινδυνέψουν υγιείς επιχειρήσεις και αφ’ ετέρου να αποφευχθούν απολύσεις εργαζομένων.

Με τα όσα πάθαμε τα τελευταία χρόνια, το κράτος θα έπρεπε να είχε εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης για έκτακτες περιπτώσεις. Αν υπήρχε μια τέτοια πρόνοια, σήμερα απλώς θα ενεργοποιούσαμε αυτό το Σχέδιο Δράσης.

Όπως και να ‘χει το θέμα, σήμερα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το σήμα κινδύνου που άρχισε ένας – ένας κλάδος της οικονομίας να εκπέμπει. Εφόσον ξέρουμε ότι ο ιός σε κάποια φάση θα υποχωρήσει ή θα εξαφανιστεί, ας προχωρήσουμε έγκαιρα σε στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας για να μην οδηγηθούμε σε χειρότερα αποτελέσματα. Στόχος μας να μην εισέλθουμε και πάλι σε κρισιακή κατάσταση με το ρυθμό ανάπτυξης να συρρικνώνεται, τις επιχειρήσεις να κατεβάζουν τα ρολά τους και την ανεργία να εκτοξεύεται σε διπλάσια νούμερα. Προς θεού, λοιπόν, να μην φτάσουμε και πάλι σε τέτοια φαινόμενα.

Η λήψη γενναίων και καθολικών μέτρων από την κυβέρνηση, είναι σήμερα για όλους το μεγάλο στοίχημα…

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ