Ολική ανατροπή προς νέα οικονομία

  • Το αύριο δεν θα είναι το ίδιο με το χθες

Όταν ξεκίνησε η εμφάνιση του νέου ιού στην Κίνα, κανένας δεν φανταζόταν ότι η ανθρωπότητα θα εισερχόταν σε τέτοια περιπέτεια. Κανένας δεν μπορούσε να εκτιμήσει το εύρος και το βάθος της κοινωνικής και οικονομικής ανατροπής. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο πλανήτης θα έμπαινε ομαδικά σε καραντίνα.

Όμως, μέσα σε λίγους μήνες και αφού ο νέος ιός χαρακτηρίστηκε πανδημία, ήρθαν τα πάνω – κάτω. Σήμερα, ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς του κορωνοϊού και οι άνθρωποι ζουν με το φόβο και την αβεβαιότητα για τις ζωές τους, αλλά και το αύριο.

Στην οικονομία τα πάντα έχουν ανατραπεί. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Τίποτα δεν θυμίζει το χτες. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί τρέχουν να σώσουν ότι περισώζεται ( ; ). Προσπαθούν να δώσουν οξυγόνο στα μολυσμένα κύτταρα των οικονομιών.

Η εικόνα είναι ζοφερή και για την Κύπρο. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που πλήττεται. Δεν είναι μόνο τα ταξίδια που διαλύθηκαν. Είναι όλη η οικονομία που κτυπήθηκε. Είναι όλες οι επιχειρήσεις που εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Είναι όλοι οι εργαζόμενοι που βιώνουν την ανασφάλεια.

Ανεξαρτήτως του τι λένε οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Ανεξαρτήτως του κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνονται, η οικονομία έχει υποστεί ολική ανατροπή. Τα πάντα έχουν διαφοροποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Να αντιμετωπίζουμε αλλοιώς την επόμενη μέρα. Να δούμε με άλλο φακό τα επερχόμενα.

Όσοι νομίζουν ότι σε 2 – 3 μήνες που θα υποχωρήσει (αν υποχωρήσει) ο κορωνοϊός θα αρχίσουν και πάλι κανονικά τις εργασίες τους κάνουν μεγάλο λάθος. Όσοι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός ήταν ένας τοπικός τυφώνας που πέρασε ζουν με ψευδαισθήσεις. Όσοι θεωρούν ότι μετά το κορωνοϊό, τα πάντα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα τους, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Και αυτό, γιατί οι πληγές που αφήνει πίσω του ο νέος ιός είναι συντριπτικές. Δεν μιλάμε για αποσπασματικές επιπτώσεις ή για μετρήσιμες ζημιές. Κυριολεκτικά έχει διαλύσει τα πάντα.

Οι οικονομίες θα λαβωθούν σε τεράστιο βαθμό και τα χρέη και τα ανοίγματα τους θα είναι δυσθεώρητα. Οι επιχειρήσεις θα ξεδοντιαστούν πλήρως και θα εκτεθούν σε υπέρμετρους κινδύνους που θα εμποδίζουν την επιβίωση τους. Οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να σώσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα κατρακυλήσουν σε μεγαλύτερο χάος που είναι αμφίβολο κατά πόσον θα καταφέρουν να ξαναδούν το ξέφωτο. Τα νοικοκυριά θα επωμιστούν μείωση των εισοδημάτων τους και πτώση της ποιότητας ζωής τους. Γενικά, όλοι και όλες, θα βρεθούμε μπροστά σε νέα πολύ χειρότερα δεδομένα.

Είναι φανερόν ότι η ανθρωπότητα οδηγείται σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα. Αυτή η νέα οικονομία δεν θα έχει σχέση με αυτή που ξέραμε πριν λίγους μήνες. Θα έχει νέες συντεταγμένες, νέες ανάγκες και νέες επιδιώξεις. Άξονας της θα είναι η επιβίωση και η επαναδημιουργία.

Γι’ αυτό, όλοι μας πρέπει ν’ αρχίσομε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε διαφορετικά. Να επανακαθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στις οικονομικές επιδιώξεις μας. Να επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας, με βάση τα νέα δεδομένα.

Στη νέα εποχή, μετά τον κορωνοϊό, αυτοί που θα έχουν μέλλον είναι όσοι επαναπροσδιορίσουν τη ζωή και την οικονομική συμπεριφορά, τη δική τους και των επιχειρήσεων τους. Όσοι δουν το αύριο με το φακό αυτού που συμβαίνει σήμερα.

Σίγουρα, η μετά τον κορωνοϊό εποχή θα έχει εκτός από προκλήσεις και ευκαιρίες. Έτσι, γίνεται πάντα μετά από μια παγκόσμια καταστροφή. Όμως, το ζητούμενο είναι να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και κυρίως προσγειωμένοι για τις νέες ευκαιρίες κι όχι να νομίζουμε ότι το αύριο θα είναι μια ομαλή συνέχεια αυτού που ξέραμε μέχρι χθες.

Πάμε προς μια νέα οικονομική πραγματικότητα γι’ αυτό απαιτούνται νέες νοοτροπίες, νέες μεθοδεύσεις και νέες κυρίως πρακτικές.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ