Kαι η Κύπρος εμπλέκεται στην υπόθεση Μάναφορτ

Print Friendly and PDF

Δραστηριότητα και στην Κύπρο είχαν ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς, όπως φαίνεται στις απαγγελίες κατηγοριών στην έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και κυρίως την συμπαιγνία ανάμεσα στη Ρωσία και την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά του Πολ Μάναφορτ, πρώην υπεύθυνου της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ, και του Ρικ Γκέιτς, προστατευομένου του Μάναφορτ και δεξί του χέρι, οι δύο λομπίστες διακινούσαν μαύρο χρήμα μέσω offshore εταιρειών στην Κύπρο, τις Σεϊχέλες τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Τα χρήματα αυτά που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, προέρχονταν από πολιτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία υπέρ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δεν δηλώθηκαν ποτέ στις αμερικανικές αρχές.

Στο διάστημα 2005 – 2016 οι Μάναφορτ και Γκέιτς έστειλαν στις εταιρείες αυτές εκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιώντας και τράπεζες των εκάστοτε χωρών, όπως συνέβη στην περίπτωση των κυπριακών offshore.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο

Η Τράπεζα της Κύπρου εξαγόρασε τη Λαϊκή τον Μάρτιο του 2013 και ανακάλυψε λογαριασμούς του Πολ Μάναφορτ με ύποπτη δραστηριότητα. Οι λογαριασμοί αυτοί ακυρώθηκαν το 2014, ένα χρόνο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ. Στην εν λόγω περίπτωση, η Τράπεζα της Κύπρου κατέθεσε όλα τα στοιχεία στις κυπριακές αρχές.

Το 2012 η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου είχε και αυτή ακυρώσει λογαριασμούς του Μάναφορτ λόγω ύποπτης δραστηριότητας. Σύμφωνα μάλιστα με κυπριακά μέσα, η Λαϊκή επικοινώνησε με τον Μάναφορτ ζητώντας διευκρινίσεις αλλά ο τελευταίος τους ζήτησε απλά να ακυρώσουν τους λογαριασμούς, επιβεβαιώνοντας έτσι τις υποψίες.

Οι offshore εταιρείες στην Κύπρο και τα Panama Papers

Στο κατηγορητήριο κατά των Μάναφορτ και Γκέιτς καταγράφονται οι 12 κυπριακές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν για την διακίνηση του μαύρου χρήματος, Οι μισές (6) εξ αυτών διαλύθηκαν την 11η Ιανουαρίου 2016 ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν ενεργές.

Όλες ανεξαιρέτως χρησιμοποιούν συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία ως διαχειρίστρια, η οποία έχει καταγραφεί στο σκάνδαλο διαρροών των Panama Papers. Συγκεκριμένα, στο μεγάλο σκάνδαλο του 2015 είχε σχέση με 69 offshore εταιρείες.

Ερευνώντας την εν λόγω δικηγορική εταιρεία, διαπιστώθηκε πως είχε αναλάβει τους ρόλους του διευθυντής και της γραμματείας στις εταρείες των Μάναφορτ και Γκέιτς στην Κύπρο μέσω άλλης εταιρείας – παράρτημα (INTERJURA CY LIMITED) η οποία και αυτή είναι μπλεγμένη στα Panama Papers.

Αθώοι δηλώνουν στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν

Στο μεταξύ αθώοι δήλωσαν και οι δύο ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Οι 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση ζήτησε η εγγύηση για τον Μάναφορτ να οριστεί στα 10 εκατομμύρια δολάρια και για τον Γκέιτς στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο τέθηκαν σε κατ` οίκον περιορισμό.

Ένοχος ο Ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλος του Ταμπ
Οι παραπομπές δύο πρώην συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν καμία σχέση με τον πρόεδρο ή την προεκλογική εκστρατεία του και δεν αποδεικνύουν κάποια αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του επιτελείου του και της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πηγές: euronews / ΚΥΠΕ