Kραν Μοντάνα : Ραγδαίες εξελίξεις για άρση του αδιεξόδου (LIVE)

Print Friendly and PDF

Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να σημειώνονται στο Κραν Μοντάνα, με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο που εμφανίζεται στις διαπραγματεύσεις. Οι εξελίξεις αφορούν :

  • Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Κύπρου με την υποβολή νέων προτάσεων για άρση του αδιεξόδου.
  • Την αυριανή επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελβετία.
  • Την εκτίμηση τούρκων αναλυτών για ενδεχόμενη υποχώρηση της Άγκυρας στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων.
  • Τις πληροφορίες για ενδεχόμενη μετάβαση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ελβετία.Πληροφορίες από το Κρας Μοντάνα αναφέρουν ότι όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέχρι αύριο, όπου θα βρίσκεται και ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελβετία.  Ειδκότερα :
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
  • Πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο με υποβολή προτάσεων αναλαμβάνει η ε/κ πλευρά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Ο Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο χώρο της Διάσκεψης δήλωσε ότι «ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται και σε ένδειξη της πραγματικής επιθυμίας για λύση που να μην εκφεύγει αρχών, των αξιων, των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που έχουμε κατά καιρούς υποβάλλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλλουμε προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που αναμένει είναι και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια καλή θέληση «προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί».

Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό ζήτησε «να κωφεύσουν εις όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα και κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς είτε προς όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».

«Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους αχτίδα φωτός, αχτίδα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ο sunset clause (ρήτρα λήξης παραμονής των στρατευμάτων) είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που παραμένει άλυτη, εκτιμούν τουρκικοί κύκλοι, ο οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι αναμένουν ότι αύριο κατά μεγάλη πιθανότητα θα υπάρξει μια «συμφωνία πλαίσιο» έστω και με κενό περιεχόμενο.

Αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

«Δεν είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να έρθει στο Κραν Μοντάνα αύριο για το τίποτα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο ΚΥΠΕ και στο ΡΙΚ. Εκτιμούν ότι το sunset clause, όπως προβλέπει και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα κληθούν να το αποφασίσουν οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων. Μάλιστα αναφέρουν ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία το θέμα του sunset clause και θα επιμείνει στην παραμονή έστω και μικρού αριθμού τουρκικού στρατού – 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Και ενώ συμβαίνουν τα πιο πάνω ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες ετοιμάζεται για να βρεθεί αύριο στο Κραν Μοντάνα για να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις. Η επίσκεψη Γκουτέρες, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τουλάχιστον ενδείξεις για κάποιας μορφής εξέλιξη.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

Αν και δεν επιβεβαιώνεται φαίνεται ότι είναι ενδεχόμενο τις επόμενες μέρες να μεταβούν στην Ελβετία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας και ίσως της Βρετανίας. Το θέμα συζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη βρατενή πρωθυπουργό Τερέζα Μέϊ, αλλά δεν υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση για τυχόν μετάβαση τους στο Κραν Μοντάνα. Τουρκικές πηγές πάντως παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό της χώρας τους έτοιμο για να μεταβεί στην Ελβετία.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

20:07 Τα ΗΕ ανακοίνωσαν επίσημα ότι ο ΓΓ των ΗΕ αναχωρεί για το Κρανς Μοντάνα

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρικ, ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη για την Ελβετία.

Όπως δήλωσε, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα παρευρεθεί στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντανά.

20:04 Στο Κρανς Μοντάνα αύριο η Φρεντερίκα Μονγκερίνι

19:58 Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο τραπέζι 2

19:50 Μεγάλη συζήτηση γύρω από τις προτάσεις που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αναμένεται να καταθέσει.

19:35 Αναστασιάδης; Κατέθεσα προτάσεις μπροστά στο αδιέξοδο

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο χώρο των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως κατέθεσε προτάσεις μπροστά στο αδιέξοδο, ενώ κάλεσε τον κυπριακό λαό να κωφεύσει στο κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιεργείται.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου

«Ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξη για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Αυτό που αναμένω είναι ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί. Θα ήθελα, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό να πω ένα, να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευύηκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα φωτός, ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».

19:29 Άφιξη του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αναμένεται σε λίγο η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας

 

19:07 Συνάντηση Νίκου Κοτζιά αυτή την ώρα με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε

18:57 Άφιξη ΥΠΕΞ Ελλάδος Νίκου Κοτζιά στο χώρο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των αποψινών διαβουλεύσεων

18:21 Στις 18:00 τοπική ώρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση διαπραγματευτών με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ακολούθως στις 19:30 θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση στο τραπέζι 2 και μετά στο τραπέζι 1 για ασφάλεια – εγγυήσεις

18:12 Και από τουρκικής πλευράς η μετάβαση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ θα εξαρτηθεί από το ενδεχόμενο ύπαρξης προόδου με την παρουσία Γκουτιέρες του ΓΓ των ΗΕ.

18:00 Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση Ακιντζί – Ντάνκαν

Συνάντηση μίας ώρας είχαν νωρίτερα σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Διευθυντής ασφάλειας του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζόναθαν Άλλεν και ολόκληρη η διαπραγματευτική ομάδα της τ/κ πλευράς, υπό τον Οζντίλ Ναμί.

17:53 Στο βραδινό κομμάτι της διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα απαντήσει στα όσα σήμερα έχουν ανακύψει και σε επίπεδο συνεννόησης με Ελλάδα, και για την κάθοδο Γκουτιέρες αύριο στην Ελβετία.

17:40 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το Κρανς Μοντάνα, θέλουν την Φρεντερίκα Μογκερίνι να μεταβαίνει απόψε στο ελβετικό θέρετρο

17:37 Νεότερες πληροφορίες για τη συνομιλία Τσίπρα – Μέι, αναφέρουν πως οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν πως δεν συντρέχουν λόγοι καθόδου στο Κρανς Μοντάνα αυτή τη στιγμή και πως χρειάζεται πρόοδος στη διαδικασία.

Μόνο εάν υπάρξει πρόοδος θα μεταβούν οι πρωθυπουργοί στο Κρανς Μοντάνα. «Αυτή η προοπτική δεν έχει διαφανεί ακόμη» αναφέρουν πληροφορίες από την Ελλάδα.

17:16 Στο Κρανς Μοντάνα και οι στρατιωτικοί από την Ελλάδα

Χθες είχε προαναγγείλει την άφιξή τους ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο δημιουργίας ομάδας εργασίας.

17:08 Σήμερα λάμβαναν χώρα από το πρωί συνεχόμενες συναντήσεις και συζητήσεις όλων των πλευρών, ενόψει και της καθόδου Γκουτιέρες αύριο. Πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι έτοιμος να καταθέσει πολιτικές προτάσεις, ενώ δεν υπάρχει για την ώρα νέα εξέλιξη που να αφορά πιθανή ανταλλαγή εγγράφων.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως μένει ανοιχτή και η ημερομηνία αναχώρησης.