O Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Αν. Λ. Ιστουρίθ μιλά στο ΚΥΠΕ για τις εκλογές στην Καταλονία

Print Friendly and PDF

«Ακόμα και μια εθνικιστική κυβέρνηση πια, δεν θα επιδιώξει ανεξαρτησία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ισπανός Ευρωβουλευτής Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ πριν το άνοιγμα των καλπών στην Καταλονία.

Ο Γενικός Γραμματέας της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στο ΚΥΠΕ και εξέφρασε μεταξύ άλλων την άποψη πως «κανείς μεν δεν μπορεί να δει το μέλλον αλλά στην περίπτωσή αυτή σας λέω ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν ενδιαφέρον», καθώς «το 40% των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες σε αυτές τις εκλογές, πρόκειται να ψηφίσουν για πρώτη φορά».

Ο Γενικός Γραμματέας όμως έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «σε μέρη όπου υπήρχε μεγάλος εθνικισμός, ειδικά εκείνοι που ψηφίζουν για μια κανονική (normal) κυβέρνηση, ο κόσμος είναι συνήθως φοβισμένος ως προς το να μην αναγνωριστεί», αναφέρει και συμπληρώνει «τώρα όμως η συμμετοχή φαίνεται ότι αυξάνεται τώρα στο 80%».

«Κανείς δεν τολμά να πει ποιον θα ψηφίσει και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται να το πουν σε κανέναν», αναφέρει. Σημειώνει δε ότι «η κατάσταση διεγείρει πάρα πολλά συναισθήματα και είναι δύσκολο να πω τι θα γίνει, αλλά το πιο πιθανό είναι ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά». «Όλοι θα πουν ότι έχουν κερδίσει».

«Νομίζω όμως ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να εκλεγεί μια εθνικιστική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν θα επιδιώξει εκ νέου την ανεξαρτησία», εκτιμά ο έμπειρος πολιτικός.

Ερωτηθείς γιατί κατά την άποψή του όλοι οι υπαίτιοι του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος είναι ακόμα ελεύθεροι, ο Αντ.Λ.Ιστουρίθ αναφέρει: «επειδή οι εισαγγελείς στην Ισπανία δεν ήθελαν να συνεχίσουν με το ευρωπαϊκό ένταλμα, έτσι όλοι οι `δράστες` είναι ελεύθεροι να μετακινούνται στην Ευρώπη. Δεν νομίζω όμως ότι θέλουν να επιστρέψουν στην Ισπανία».

«Εναπόκειται στους δικαστές βέβαια», διευκρινίζει, «αλλά πιστεύω ότι είναι σαφές ότι οι δικαστές στην Ισπανία είναι πολύ ανεξάρτητοι και αν ένας δικαστής αποφασίσει ότι για οποιοδήποτε λόγο θέλει να στείλει στη φυλακή τον Πουζδεμόντ δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι `αυτό», ξεκαθαρίζει ο Γ.Γραμματέας.

«Έτσι όμως ο Πουζδεμόν αντιμετωπίζει μια τρομερή για αυτόν πραγματικότητα: στην Ισπανία κανείς δεν τον διώκει, η κυβέρνηση δεν τον διώκει, αλλά όταν επιστρέψει, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει και το έργο των δικαστών».

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος ο Πουζδεμόν εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, ο Γ.Γραμματέας αναφέρει: «όχι σε ένα, σε πολλά».

«Η Καταλονία κάτω από την προηγούμενη διοίκηση είχε πολύ μεγάλα κέρδη, ανάπτυξη στη βιομηχανία και την οικονομία, πήρε τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και η σχέση της με την Μαδρίτη ήταν καλή. Αμέσως μετά ήρθε μια νέα κυβέρνηση από την αριστερά σε συνδυασμό με τους εθνικιστικές, κατέστρεψε την καταλανική οικονομία και τώρα η Καταλονία δεν γνωρίζω πόσα δισεκατομμύρια χρέη έχει μέσα και έξω από την Ισπανία. Μετά δε από πολλά χρόνια άρχισαν να σκάνε τα σκάνδαλα της ένα ένα», σημειώνει ο Αν.Λ.Ιστουρίθ.

«Το πρώτο κόμμα αυτό των εθνικιστών δεν υπάρχει σήμερα, τα γραφεία του βρίσκονται υπό κατάσχεση και μετά τα τόσα πολλά σκάνδαλα και τις υπεξαιρέσεις για εμπορικούς λόγους, άλλαξαν το όνομα τους σε `pdkat` για να αποφύγουν την περαιτέρω ζημιά καθώς το παλιό τους όνομα δεν ήταν πια ελκυστικό», εξηγεί ο Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ.

«Όλοι τους βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου τώρα για μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς», αναφέρει, «Υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού και της ξαφνικής έκρηξης των παράνομων δημοψηφισμάτων; Ας αφήσουμε τους αναγνώστες να συνδέουν τα σημεία και να γεμίσουν τα κενά», καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ.