YΠΕΣ: Πρέπει να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός στο πολιτειακό σύστημα

Print Friendly and PDF

Την ανάγκη να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός στο δύσκαμπτο πολιτειακό σύστημα, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε ομιλία του στο συνέδριο Economist  Cyprus Summit «Europe on the Move, Cyprus on the fast lane», που ξεκίνησε σήμερα στη Λευκωσία.

«Πρέπει να συνεχιστεί γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάζονται και άλλες τομές. Χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει τη δική της αναπτυξιακή χροιά, να ενοποιηθεί η πολεοδομική και η οικοδομική άδεια και να εκσυγχρονιστούν οι νόμοι και ο ρόλος του κτηματολογίου,» είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Πρέπει να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό των «DOS», έστω και αν οι αλλαγές είναι πάντα είναι δύσκολες, και συναντούν αντιστάσεις από το συντηρητικό κατεστημένο, ανέφερε, τονίζοντας ότι «Είναι όμως η μόνη οδός μπροστά.»

«Αυτή είναι πλέον η πρόκληση που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει. Αν θα πορευτεί με σταθερότητα και αποφασιστικότητα μπροστά, ή αν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν,» πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε, απολαμβάνουμε μια μεγάλη ανάπτυξη που συνοδεύεται με μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στα ποσοστά ανεργίας της Ε.Ε, σημειώνοντας ότι αντλήσαμε υγιείς επενδύσεις πείθοντας με πράξεις και όχι με λόγια τους επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο.

Για πρώτη φορά, τόνισε, έγιναν τόσες παραγωγικές επενδύσεις και από ξένα μάλιστα κεφάλαια. Στον Τουρισμό, στο εμπόριο, στη ναυτιλία και το λιμάνι, στον τραπεζικό τομέα, στις κατασκευές.

Με ένα μεγάλο εύρος αλλαγών, ανέφερε, «πείσαμε ότι το «doing business» το εννοούμε και το επιδιώκουμε. Θα περιοριστώ μόνο σε κάποια από αυτά που αφορούν το δικό μου Portfolio,» προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά καταρτίστηκε Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και ολοκληρωμένη πολιτική για την επιχειρηματικότητα, με 80 με συγκεκριμένες δράσεις – όχι ευχολόγια – για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναφέρθηκε επίσης και σε πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία, με σειρά μέτρων όπως το φορολογικό πακέτο για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, το start-up visa, το νομοσχέδιο για τα university spin offs,  την πολιτική των ανοικτών δεδομένων.

Έγιναν, είπε, τα πρώτα μεγάλα άλματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με την παράδοση της πλατφόρμας «Αριάδνη» και πρόσθεσε «συνεχώς κτίζουμε πάνω της νέες υπηρεσίες  με στόχο σύντομα όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων με το κράτος να γίνονται ηλεκτρονικά ενώ προχωρήσαμε και νομοθετικά και πρακτικά με τις ηλεκτρονικές υπογραφές.»

Σημείωσε ακόμα την κατάθεση σύντομα στη Βουλή ριζοσπαστικού νόμου για διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων, νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τομέας των κινηματογραφικών παραγωγών και των Επενδυτικών Ταμείων. Αναφορά έκανε και στην πρόταση για δημιουργία υφυπουργείου για την ανάπτυξη και υφυπουργείου τουρισμού.

«Τα πιο πάνω είναι μέρος των «DOS» που βελτιώνουν το DOING BUSINESS και φέρνουν την ανάπτυξη και η ευμάρεια. Τα «DONTS» είναι τα ευχολόγια, οι επικίνδυνες οικονομικές προσεγγίσεις, οι συνταγές του παρελθόντος, ο λαϊκισμός. Αυτή η κυβέρνηση παρέδωσε απτά αποτελέσματα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε ένα ιδιαίτερα δύσκαμπτο πολιτειακό σύστημα που δεν ευνοεί τις αλλαγές,» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κρίση του 2013, είπε ότι δεν ήλθε τυχαία, αφού πολύ πριν την κορύφωση της κρίσης η κυπριακή οικονομία φανέρωνε συμπτώματα ενός μεγάλου ασθενή που με μαθηματική ακρίβεια οδηγείτο στο «έμφραγμα», αλλά που ο ίδιος συνέχιζε τις κακές του συνήθειες και αρνείτο πεισματικά να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.

Το έμφραγμα τελικά επήλθε, τόσο με τον αποκλεισμό του δημοσίου από τις αγορές, όσο και από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε.