Ας σηκώσουμε τα μανίκια πάνω…

  • Να αποφευχθούν γραφειοκρατίες στην αξιοποίηση των νέων μέτρων

 

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας αναδείξαμε το θέμα της ρευστότητας χρήματος ως το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία. Με σειρά άρθρων μας επικρίναμε τη Βουλή για την απροθυμία της να συνηγορήσει στην έγκριση του νομοσχεδίου για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, ενώ αποδώσαμε ευθύνες και στην κυβέρνηση για το χρονοβόρο τρόπο που χειριζόταν το όλο θέμα.

 

Τώρα, είμαστε σε μια άλλη φάση. Η κυβέρνηση για να αποφύγει τις αιτιάσεις και ενστάσεις της Βουλής προχώρησε σ’ ένα άλλο Σχέδιο στήριξης της αγοράς με ρευστότητα. Το νέο Σχέδιο εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επεξηγήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών. Και οι δύο στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τη σιγουριά τους ότι με το νέο Σχέδιο οι επιχειρήσεις (και όχι μόνο) μπορούν να βρουν την απαιτούμενη ρευστότητα για τις ανάγκες τους και να στηρίξουν τις δραστηριότητες τους.

 

Από την πλευρά τους, οι παραγωγικοί φορείς του τόπου χαιρέτισαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και δήλωσαν ικανοποίηση για το περιεχόμενο τους.

 

Πράγματι, το νέο πακέτο μέτρων δίνει απαντήσεις στις μεγάλες ανάγκες των επιχειρήσεων για εξεύρεση ρευστότητας. Τόσο η χορήγηση δανείων όσο και οι όροι τους (επιδοτούμενο επιτόκιο, χρόνος αποπληρωμής, κλπ.) είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Συνολικά, το πακέτο των νέων μέτρων, έστω κι αν ήρθε αργά, φαίνεται ότι μπορεί να ξαναβάλει μπρος της μηχανές των επιχειρήσεων.

 

Ωστόσο, για να πετύχει το νέο Σχέδιο και να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρξουν κάποια προαπαιτούμενα, που αφορούν:

  • Την επεξήγηση των θετικών προνοιών του Σχεδίου για να το αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις.

  • Τον αποκλεισμό γραφειοκρατικών διαδικασιών είτε από το κράτος, είτε από τις Τράπεζες.

  • Τη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων ενδιαφερομένων από το τραπεζικό σύστημα.

  • Την ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει στα δάνεια, με βάση τους όρους του Σχεδίου.

 

Αν όλοι όσοι θα διαχειριστούν το νέο πακέτο κινηθούν έγκαιρα και με πραγματική πρόθεση να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τότε θα υπάρξει πραγματικό όφελος. Αν, όμως, παρατηρηθούν τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα που υπήρξαν με τα σχέδια επιδομάτων του Υπουργείου Εργασίας (ακόμα υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων), τότε θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα το σχέδιο να βαλτώσει σε νομοτυπικές διαδικασίες.

 

Ακόμα για να πετύχουμε το στόχο της ανασυγκρότησης της οικονομίας, απαιτείται και η αποφασιστικότητα εκ μέρους των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή δεν χωρεί άλλη μιζέρια, άλλη αδράνεια και άλλη λυποψυχία.

 

Τώρα, θα πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια πάνω και να επικεντρωθούμε στις δουλειές μας. Η περίοδος που μας επιδοτούσε το κράτος έχει περάσει. Ένας – ένας τομέας αρχίζει να επαναλειτουργεί και να μπαίνει στο δρόμο της παραγωγής.

 

Όλοι οφείλουμε να κινηθούμε τάχιστα και αξιοποιώντας τα εργαλεία που έδωσε η κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε σελίδα.

 

Οι επόμενοι 2 – 3 μήνες θα είναι κρίσιμοι. Αν καταφέρουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και να ανοίξουμε νέους δρόμους, τότε η οικονομία θα μπορέσει να βρει γρήγορα τους βηματισμούς της. Αν παραμείνουμε αδρανείς ή θεατές στο “restart” που επιχειρείται, τότε ούτε η προσδοκούμενη επανεκκίνηση θα γίνει, ούτε η ανάκαμψη θα έλθει. Και τότε, θα μπούμε και πάλι σε βαθύ λούκι…

 

 

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ