Κύπρος και Ελβετία υπέγραψαν πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συνθήκη Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Κύπρος και Ελβετία υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο που τροποποιεί την υφιστάμενη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι το πρωτόκολλο ενισχύει περαιτέρω το πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το πρωτόκολλο, το οποίο υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Κύπρο, Πιέρ Υβ Φου, μεταξύ άλλων, εισαγάγει στη συνθήκη τα ελάχιστα πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς κερδών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Η συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών είχε υπογραφεί το 2014.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της κοινής και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Ελβετίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πεπεισμένη ότι ένα περιβάλλον που παρέχει βεβαιότητα και σε φορολογικά θέματα συνεισφέρει στην προώθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ελβετός διπλωμάτης μίλησε για ένα «μικρό αλλά σημαντικό σταθμό» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αυτή η σύμβαση είναι ένα εργαλείο για ενίσχυση του πλαισίου των χρηματοοικονομικών και οικονομικών σχέσεων και επίσης ένα εργαλείο για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς πλαισίου για τις χρηματοοικονομικές και άλλες συναλλαγές», ανέφερε ο κ. Φου.

Εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων με Ρωσία

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφορικά με το αίτημα της τελευταίες για τροποποιήσεις στη συνθήκη αποφυγής διπλής φορολογίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αναμένει να υπάρξει κατάληξη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υπέβαλε αίτημα για αύξηση της παρακράτησης φόρου από μερίσματα, που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% σε 15%, καθώς και για αύξηση της παρακράτησης φόρου σε έσοδα από τόκους από 0% σε 15%.

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές και διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Έχουμε από την πρώτη στιγμή δηλώσει τη θέλησή μας να βρούμε μια κοινή και αμοιβαία συμφωνημένη λύση επί του θέματος, πάντα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τις φορολογικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως «έχουμε θέσει ενώπιον της ρωσικής πλευράς, τα θέματα τα οποία μας απασχολούν όσον αφορά εξαιρέσεις και άλλα ζητήματα».

Τόνισε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας να υλοποιηθεί από ρωσικής πλευράς η δηλωθείσα θέση ότι (η τροποποίηση) δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και άλλους προορισμούς που έχουν την ίδια φορολογία με την Κύπρο», σημειώνοντας ότι «νομίζω ότι θα υπάρχει κατάληξη εντός των επόμενων εβδομάδων».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ