Όχι άλλο lockdown στην οικονομία

• Με υπευθυνότητα να προστατέψουμε την υγεία και την οικονομία

Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προβληματίζει όλους μας. Εκεί που νομίζαμε ότι ελέγξαμε τον ιό και όλα εξελίσσονταν προς το θετικότερο, ήρθαν τα τελευταία κρούσματα να σημάνουν συναγερμό.

Όπως εξήγησαν το Υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί επιδημιολόγοι, αυτό οφείλεται αφ’ ενός στο ότι οι πολίτες χαλάρωσαν και αφ’ ετέρου στο άνοιγμα των αεροδρομίων.

Στα πλαίσια της ανησυχίας άρχισαν ν’ ακούγονται φωνές για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων ή κάποιων απ’ αυτά. Σίγουρα, το κράτος οφείλει να αντιδράσει, προκειμένου να περιορίσει την τάση αύξησης των κρουσμάτων, γιατί υπεράνω όλων είναι η υγεία του πληθυσμού. Ήδη, η σύσκεψη και οι αποφάσεις της Παρασκευής δείχνουν ότι το κράτος έχει τα αναγκαία αντακλαστικά.

Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε, διότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown. Τα δεδομένα της οικονομίας είναι τέτοια που δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να οδηγήσουμε ξανά τα πάντα σε παροπλισμό. Οι όποιες αποφάσεις αυτή τη φορά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και το ότι η οικονομία είναι βαθιά τραυματισμένη από το 3μηνο lockdown και την ολική παραλυσία Μαρτίου – Ιουνίου. Στην ίδια και ίσως χειρότερη θέση είναι και τα οικονομικά του κράτους, το οποίο παρά τα 2,7 δις ευρώ της Ευρώπης, δεν έχει άλλες αντοχές για συντήρηση του πληθυσμού.

Ενόψει αυτών των δεδομένων και ίσως των επερχόμενων δύσκολων αποφάσεων, το κράτος θα πρέπει να ζητήσει από τους πολίτες να ξαναποκτήσουν την κοινωνική ευαισθησία της προηγούμενης περιόδου και να επιστρατεύσουν και πάλι τα προσωπικά μέτρα που λάμβανε ο καθένας για να μην κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό.

Το δεύτερο που και πάλι είναι ευθύνη του κράτους είναι να ελέγχει αυστηρά τις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα), ώστε να αποκλειστούν τα εισερχόμενα κρούσματα.

Μ’ αυτές τις κινήσεις, ίσως καταφέρουμε να επανελέγξουμε τον ιό και να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε σωρευτικά περιοριστικά μέτρα.

Και αυτό, γιατί θα είναι εξωφρενικό με την επιπόλαια συμπεριφορά των ολίγων, να οδηγήσουμε το σύνολο της οικονομίας σε μοιρασμό και καταστροφή.

Η οικονομία μας προσπαθεί με νύχια και δόντια να ανακάμψει και δεν χρειάζεται άλλο πισωγύρισμα. Όσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να ενισχύσουμε την οικονομία.

Γι’ αυτό, όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε αυξημένη υπευθυνότητα, ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα τόσο της υγείας όσο και της οικονομίας. Στην κατάσταση που είμαστε δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε την υγεία, ούτε την οικονομία. Γι’ αυτό, ας είμαστε όλοι πιο υπεύθυνοι στο τι λέμε και κυρίως στο τι κάνουμε…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ