Βηρυτός: Ελληνολιβανέζος μιλά για «συσσωρευμένη καταστροφή του Λιβάνου»

Στον απόηχο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Λίβανο, εικόνες τις οποίας έχουν κάνει το γύρο του κόσμου συγκλονίζοντας ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης, ο Ελληνολιβανέζος Κωνσταντίνος Στεφανίδης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για το θλιβερό συμβάν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος -ο οποίος έχει γεννηθεί και έχει ζήσει πολλά χρόνια στο Λίβανο- έχει πολλούς φίλους οι οποίοι, είτε τραυματίστηκαν, είτε έχασαν το σπίτι τους από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού:

«Έχω πολλούς φίλους. Έχω φίλους που αυτή τη στιγμή είναι τραυματίες σε νοσοκομεία, φίλους που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους. Είμαι σε συνεχή επαφή μαζί τους»

Ο κ. Στεφανίδης εξήγησε πως η έκρηξη αυτή ήρθε να προστεθεί σε ένα «βουνό» προβλημάτων που επί χρόνια συσσωρεύονταν και είχαν οδηγήσει τον κόσμο στην εξαθλίωση λέγοντας πως «μπορεί πρακτικά να ήταν μια έκρηξη, αλλά μια έκρηξη γενικότερα θα γινόταν κάποια στιγμή στο Λίβανο με όλα αυτά που έχουν “τραβήξει”» όλα αυτά τα χρόνια».

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για έναν τραυματία φίλο του, ο οποίος βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του την ώρα της έκρηξης, αλλά ευτυχώς κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

«Ο ένας φίλος μου, ο οποίος δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο, έπρεπε να περιμένει περίπου 5-6 ώρες για να βρεθεί αίμα γι’ αυτόν. Είχε θραύσματα σε όλο το σώμα, από πρόσωπο μέχρι πόδια από το ωστικό κύμα. Ένα κομμάτι του έσπασε το πόδι»

«Ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί, όμως το κράτος δεν έχει τα χρήματα»

Ο Κ.Στεφανίδης επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί, όμως το κράτος δεν έχει τα χρήματα. «Πού θα βρει χρήματα το κράτος; Πώς θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχει θυμός. Θυμός για όλα αυτά, τα οποία επί 50 χρόνια γίνονται από την πολιτική ελίτ. Η διαφθορά. Η αδιαφορία για το τι κάνει ο κόσμος.»

Για τους Έλληνες που παραμένουν εκεί, είπε πως οι περισσότεροι έχουν φύγει. Όσοι έμειναν, έμειναν από λάθος εκτίμηση.

«Είναι μια συσσωρευμένη καταστροφή του Λιβάνου επί δεκαετίες. Αυτό που συνέβη είναι φοβερό», τόνισε στον επίλογο των δηλώσεών του.

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ