Δύο Γαλλικά Rafale ήρθαν στην Κύπρο - Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες από Γαλλία

Την ημέρα της κρίσης, κατά την οποία η Τουρκία επέλεξε για να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία απέστελλε στην Κύπρο 2 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και πολυάριθμο προσωπικό. 

Συγκεκριμένα, τα μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο το απόγευμα και θα παραμείνουν στην Κύπρο για διάστημα 3 ημερών, πραγματοποιώντας μάλιστα πτήσεις πάνω από την ΑΟΖ της Κ.Δ, όπως αποκαλύπτουν στον ΑΝΤ1 άριστα ενημερωμένες πηγές. 

Ταυτόχρονα προσωπικό που εφθασε στην βάση με μεταγωγικό αεροσκάφος, θα επιθεωρήσει τις εκεί εγκαταστάσεις, υπό το πρίσμα και της επιθυμίας της Γαλλίας για χρήση της από τα πολεμικά της αεροσκάφη. 

Η εξέλιξη σημειώνεται σε μια κρίσιμη για την περιοχή μας περίοδο και παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη η άφιξη των γαλλικών μαχητικών σήμερα στην Κύπρο, στέλνει τα δικά της μηνύματα για την βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε δήλωσε ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

 Όπως υποδεικνύουν στον ΑΝΤ1 πηγές, η εξέλιξη αποτελεί το 1ο βήμα υλοποίησης της αμυντικής συμφωνίας που συνομολόγησαν οι ΥΠΑΜ Γαλλίας και Κύπρου στην συνάντησή τους στις 23 Ιουλίου, ενώ οι Χαράλαμπος Πετρίδης και Florance Parli θα συναντηθούν εκ νέου περί τα τέλη Αυγούστου στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στο Βερολίνο. 


Στόχος των δύο χωρών με βάσει και τα συμφωνηθέντα, είναι η ενεργότερη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και η μονιμότερη παρουσία στο νησί γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. 
Και έπεται και συνέχεια, καθώς όπως αναφέρουν στον ΑΝΤ1 αρμόδιες πηγές, θα ακολουθήσουν κοινές δράσεις και στρατιωτικές ασκήσεις και όχι μόνο.

ΠΗΓΗ : ANT1

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ