Το αδιέξοδο Ερντογάν και του κλουβί με το θηρίο

Είναι φανερόν από τις εξελίξεις ότι ο Ερντογάν αυτοεγκλωβίστηκε μόνος του και τώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Παρά τα όσα σχεδίασε, δρομολόγησε και έκανε τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μέχρι τώρα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, οι οποίοι αδρομερώς είναι:

Η ματαίωση του ερευνητικού προγράμματος της Κύπρου ή ο έλεγχος της κυπριακής ΑΟΖ μέσω των τουρκοκυπρίων.

Η έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για να ζητήσει δικαιώματα από το θαλάσσιο χώρο των νησιών του Αιγαίου.

Και οι δύο αυτοί στόχοι του μένουν μέχρι στιγμής ανεκπλήρωτοι, γιατί αφ’ εντός το παράκανε σε επιθετικότητα, προκλήσεις και απειλές και αφ’ ετέρου γιατί δεν υπολόγισε σωστά τα αντανακλαστικά της Ε. Ένωσης και των ΗΠΑ.

Στο σενάριο που έστησε φαίνεται να υπολόγιζε την Ε. Ένωση και τις ΗΠΑ ότι θα έμεναν ουδέτεροι μέχρι απαθείς και ότι η Ελλάδα (κυρίως) θα υπέκυπτε εύκολα στις απειλές του και θα έμπαινε σ’ ένα διάλογο μαζί του για να του δώσει περισσότερα δικαιώματα στο Αιγαίο. Όμως, ούτε το ένα, ούτε το άλλο ίσχυσε.

Τώρα, βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο, το οποίο δεν είναι και το καλύτερο, αφού ο Ερντογάν αισθάνεται ηττημένος στα μάτια του δικού του ακροατηρίου, το οποίο έχει ήδη δηλητηριαστεί από τις εθνικιστικές κορώνες του ίδιου και των υποτελών του. Ο Ερντογάν, όπως είναι σήμερα η εικόνα των εξελίξεων, θα θέλει να πάρει κάτι για να πει στους Τούρκους ότι η χώρα του κέρδισε απ’ αυτή την κορύφωση της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι εξελίξεις, όμως, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να πάρει κάτι, αλλά θα υποστεί και κυρώσεις για την επιθετική συμπεριφορά του, αν δεν αποκλιμακώσει την ένταση.

Και ο Ερντογάν σήμερα, με την οικονομία του να ψυχοραγεί και τη τουρκική λίρα να κατρακυλά καθημερινά, το μόνο που δεν επιθυμεί είναι κυρώσεις, κυρίως οικονομικού περιεχομένου.

Θεωρητικά, σήμερα ο Ερντογάν βρίσκεται σ’ ένα αδιέξοδο που από τη μια διακυβεύεται η αξιοπιστία και οι ηγετικές ικανότητες του στο εσωτερικό της Τουρκίας και από την άλλη απειλούνται οι όποιες σχέσεις έχει ή ήθελε να έχει με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αν κάνει πίσω για να αποφύγει τις κυρώσεις και τη σύγκρουση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα βρεθεί πλήρως εκτεθειμένος στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ αν συνεχίσει ή κορυφώσει την επιθετικότητα του θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυστηρές κυρώσεις και ίσως άλλες επιπτώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν είναι άγνωστες. Ωστόσο, όλοι αναμένουν ότι θα κάνει κάτι για να εξέλθει από το αδιέξοδο, που ο ίδιος δημιούργησε στον εαυτό του και στη χώρα του. Ίσως να προσπαθήσει να κινηθεί πάνω στο τεντωμένο σχοινί και των δύο πτυχών του αδιεξόδου του, νομίζοντας ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα του.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι Λευκωσία και Αθήνα μελετούν και αξιολογούν αυτά τα δεδομένα και είναι έτοιμες για αντιμετώπιση της όποιας επόμενης κίνησης Ερντογάν. Μπορεί προς το παρόν με τη βοήθεια των ξένων, να καταφέραμε να βάλουμε το θηρίο στο κλουβί, αλλά η κλειδαριά είναι ακόμα στα χέρια του. Κι ένα αγριεμένο θηρίο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σκεφθεί να κάνει όταν είναι σε απόγνωση…

 

 

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ