Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών η στερλίνα

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών υποχωρεί η στερλίνα, εν μέσω των ανησυχιών για την έλευση ενός «σκληρού» Βrexit.
Το βρετανικό νόμισμα, αυτή την ώρα (13.20), διολισθαίνει κατά 1,04% στα 1,2056 δολάρια, ενώ νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στα επίπεδα των 1,18 δολαριων. Πτώση καταγράφει και έναντι του ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,56% στα 0,8785 ευρώ.
Οι επενδυτές φοβούνται πως η Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο για «σκληρή» έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., γεγονός το οποίο θα σηματοδοτήσει την απώλεια της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,46% στα 1,0595 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0580 δολάρια και υψηλό ημέρας τα 1,0645 δολάρια. Το ιαπωνικό νόμισμα αντίθετα, ενισχύεται κατά 0,27% στα 114,18 γεν/δολάριο, ενώ το φράγκο καταγράφει μείωση κατά 0,36% στα 1,0123 φράγκα/δολάριο. Στο μεταξύ «εικασίες» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι τις αναφορές σε ΜΜΕ ότι σε ομιλία της την Τρίτη θα αποκαλύψει τα σχέδιά της για ένα «σκληρό» Brexit.
Ερωτηθείσα αν οι αγορές δικαιολογημένα αναμένουν μια προαναγγελία ενός «σκληρού» Brexit χωρίς πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η εκπρόσωπος απάντησε: «Είναι εικασίες».
Η λίρα σημείωσε νωρίτερα πτώση έως 1,5% στον απόηχο των δημοσιευμάτων ότι η Μέι θα στείλει το μήνυμα πως η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά «σκληρού» Brexit από την Ε.Ε.. Στον βρετανικό Τύπο εκφράστηκε ευρέως η εκτίμηση ότι η Βρετανή πρωθυπουργός θα παρουσιάσει επιγραμματικά τα σχέδιά της για να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης και τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, με την Βρετανία να αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε..
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ