Το απρόβλεπτο 2019 και οι ευθύνες μας

• Η νέα χρονιά δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο αρχικά φαίνεται

Ήδη, διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους και όλοι διερωτούμαστε για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τη νέα χρονιά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρκετοί Υπουργοί και άλλοι φορείς με τα γιορτινά μηνύματα τους έχουν ανεβάσει πολύ το δείκτη των προσδοκιών των πολιτών.

Όλοι σχεδόν, στηριζόμενοι στην καλή πορεία του 2018, έδωσαν μια αισιόδοξη νότα για τη νέα χρονιά, αναφερόμενοι φυσικά και στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Εμείς, δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ούτε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ούτε τις προθέσεις των πολιτικών και των αναπτυξιακών φορέων του τόπου. Αντίθετα, μας βρίσκουν σύμφωνους πολλές από τις διαπιστώσεις τους και κυρίως από τις επισημάνσεις τους για τα όσα πρέπει να γίνουν το 2019.

Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι η νέα χρονιά δεν θα είναι τόσο εύκολη, όσο σήμερα φαίνεται. Και δεν θα είναι, γιατί κρύβει πολλές παγίδες, τόσο εσωγενείς, όσο και εξωγενείς.

Στο εσωτερικό, έχουμε τα μεγάλα ερωτηματικά για την εξέλιξη του κυπριακού και των ερευνών για το φυσικό αέριο. Στο μεν κυπριακό όλα είναι στον αέρα, στο δε θέμα του φυσικού αερίου φαίνεται έχουν δρομολογηθεί κάποιες θετικές εξελίξεις. Όμως η τελική έκβαση και των δύο δεν έχει ακόμα κριθεί. Ακόμα χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί για να φέρουμε σε αίσιο πέρας τόσο το εθνικό θέμα, όσο και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας.

Στον τομέα της οικονομίας, μπορεί να βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα από τα προηγούμενα χρόνια, όμως εκκρεμούν μεγάλα θέματα που χρήζουν σωστής διαχείρισης. Αναφερόμαστε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στο Σχέδιο Εστία, στο ΓεΣΥ, στο ψηλό δημόσιο χρέος, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στην ανεργία και σε άλλα.

Όλα αυτά βρίσκονται υπό εκκρεμότητα και προκαλούν συνεχείς αναταράξεις στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Υπό κανονικάς συνθήκας, όλα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν μέσα στη νέα χρονιά, ώστε από το 2020 να έχουμε καθαρό ορίζοντα για το μέλλον.

Στο εξωτερικό περιβάλλον υπάρχουν πολλά θέματα που μας επηρεάζουν, άλλα άμεσα και άλλα έμμεσα. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι η κυπριακή οικονομία πάντοτε ήταν ευάλωτη σε έξωθεν εξελίξεις, τότε αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των εξωγενών παρενεργειών.

Τέτοια θέματα είναι το περιβόητο Brexit που κανένας δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει πως θα εξελιχθεί, η πολύμηνη κόντρα ΗΠΑ – Κίνα για τους δασμούς στο διεθνές εμπόριο, οι δημοσιονομικές ανισορροπίες σε χώρες – μέλη της Ε. Ένωσης, οι πρόσφατες νομισματικές και χρηματιστηριακές αναταράξεις στις αγορές καθώς και τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της Συρίας στη γειτονιά μας.

Αν ληφθούν, λοιπόν, όλα αυτά υπόψη, αντιλαμβανόμαστε ότι η νέα χρονιά δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, όπως ίσως κάποιοι την παρουσιάζουν. Η νέα χρονιά εμπεριέχει πολλές άγνωστες παραμέτρους που ενδεχόμενα να μας επηρεάσουν προς το δυσμενέστερο. Δεν θέλουμε να κάνουμε τις Κασσάνδρες ή να χαλάσουμε από το εύκρατο κλίμα των πολλών αισιόδοξων εκτιμήσεων, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να υποδείξουμε τους κινδύνους και να προειδοποιήσουμε για ενδεχόμενες αρνητικές συγκυρίες.

Και αυτό το κάνουμε, αφ’ ενός γιατί πάντοτε προσπαθούμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και αφ’ ετέρου για να συγκρατήσουμε τάσεις και φαινόμενα που παραπέμπουν στην εποχή προ της κρίσης του 2013.

Αν δεν έχουμε πλήρη αντίληψη του ευρύτερου περιβάλλοντος που κινούμαστε και συμπεριφερόμαστε με άκρατο και άλογο τρόπο, τότε δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις. Και όπως προείπαμε, το 2019, μπορεί να μοιάζει με μια πολύ καλή χρονιά, αλλά είναι και απρόβλεπτο.

Καλώς ή κακώς, έχουμε μπροστά μας άλυτα προβλήματα της κρίσης και πολλές νέες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αν δεν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και στηριζόμαστε πάνω σε κινούμενη άμμο, το πιθανότερο είναι ότι με την παραμικρή αναποδιά θα βρεθούμε και πάλι κολλημένοι στον τοίχο. Και σήμερα, κανένας μας, είτε εργοδότης, είτε εργοδοτούμενος, δεν αντέχει οποιαδήποτε άλλη οπισθοδρόμηση. Αντίθετα, όλοι θέλουμε να κτίσουμε πιο στέρεα πάνω σ’ αυτά που πετύχαμε με κόπους και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ