Ποιος θα είναι ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ; Τα ονόματα που παίζουν και οι προτεραιότητες του Προέδρου

Ποιος θα είναι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ; Αυτό το ερώτημα αιωρείται έντονα στην ατμόσφαιρα καθώς σε 20 μέρες ολοκληρώνεται η θητεία της κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Πληροφορίες του nomisma αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπήρξε τελική απόφαση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού επιδιώκει και επιθυμεί να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή για να μην υπάρξουν τα γνωστά αποτελέσματα με προηγούμενους διοικητές.
 
Όπως πληροφορύμαστε, σε πρώτη φάση ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε εισηγήσεις και προτάσεις κάποιων συμβούλων του για να μετακαλέσει ξένο (κυρίως από Βρτεανία) διοικητή. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να είπε στους συμβούλους του ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα με ιδιαιτερότητες όσον αφορά την οικονομία της και που προβάλλει τα πολλά ακαδημαϊκά προσόντα των κατοίκων της να αναζητήσει και να διορίσει ξένο ως κεντρικό τραπεζίτη. Από τη θέση αυτή του κ. Αναστασιάδη εξαιρέθηκαν τραπεζίτες από την Ελλάδα, θεωρώντας ότι οι ελλαδίτες τραπεζίτες μπορούν  να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας, λόγω στενών σχέσεων με την Κύπρο. Στα πλαίσια αυτά είναι που ακούστηκε και το όνομα του κ Τάκη Αράπογλου, ο οποίος τελικά προτίμησε και ανέλαβε πρόεδρος στην Τράπεζα Κύπρου.
 
 
Ενόψει αυτής της εξέλιξης έγιναν αρκετές προτάσεις προσώπων στον πρόεδρο Αναστασιάδη, οι οποίες όμως είτε απορρίφθηκαν από τον ίδιο,  είτε δεν καρποφόρησαν μετά από σχετική βολιδοσκόπηση των ενδιαφερομένων. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η βολιδοσκόπηση που έγινε σε Διευθύνοντα Σύμβουλο γνωστού Ελεγκτικού Οίκου, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει στη σημερινή του θέση.
 
Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος έχει στη διάθεση του μια μικρή λίστα ονομάτων από τους οποίους αναμένεται να επιλέξει το νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Στη λίστα αυτή βρίσκεται ψηλά  ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Έφορος της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
 
Ο κ. Ηροδότου έχει πείρα στην επενδυτική τραπεζική και τυγχάνει της απαραίτητης πολιτικής στήριξης για τον διορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τη στήριξη του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλων πολιτικών προσώπων. Επίσης για τη θέση του διοικητή είχε ακουστεί και το όνομα του Ανδρέα Περσιάνη, που ήταν μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας και η θητεία του έχει λήξει.
 
Ακόμα στη λίστα βρίσκεται  το όνομα του Γιώργου Συρίχα ο οποίος ήταν εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Κεντρικής. Διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και η θητεία του έληξε τον Σεπτέμβριο του 2018. 
 
Το σίριαλ, όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ, έτσι με την επιστροφή του προέδρου Αναστασιάδη από το εξωτερικό και ίσως προς το τέλος της ερχόμενης βδομάδας να υπάρξουν ανακοινώσεις. Παράγοντας που γνωρίζει το παρασκήνιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο παρά πέντε να υπάρξει έκπληξη και να προκύψει ένα νέο όνομα που αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστόν.
 
Μαζί με το διορισμό νέου Διοικητή  η Κυβέρνηση αναμένεται στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσει για τις θέσεις των δύο μελών που παραμένουν κενές στο Δ.Σ. της Κεντρικής, ενός εκτελεστικού και ενός μη εκτελεστικού συμβούλου.
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ