ΣΥΡΙΖΑ : Κρίση κορυφής Τσίπρα-Σκουρλέτη

Κρίση κορυφής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον  ΣΥΡΙΖΑ καθώς επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες ότι οι σχέσεις ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη βρίσκονται υπό το μηδέν. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του κ. Τσίπρα να αντικαταστήσει τον κ. Σκουρλέτη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κίνηση από την πλευρά του πολύ πριν από το επικείμενο συνέδριο. 

Έχει προηγηθεί επιθετική αρθρογραφία κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ γραφίδων που είναι γνωστό ότι στηρίζουν ανεπιφύλακτα τον κ. Τσίπρα, ενώ φαίνεται ότι η ηγεσία του κόμματος θεωρεί τον κ. Σκουρλέτη εμπόδιο στα σχέδιά της για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή νέων χιλιάδων μελών και τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει στο κόμμα, με πιο σημαντική την  ψήφιση εκλογής προέδρου από τη βάση στο επικείμενο συνέδριο. 

Φαίνεται επίσης ότι κάνοντας γνωστή τη ρήξη με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει μήνυμα προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος, ότι θα κινηθεί με αποφασιστικότητα, χωρίς συμβιβασμούς, προκειμένου να επιβάλει τις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει, σε εφαρμογή της ανάγνωσης ότι το 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι ένα μεγάλο ποσοστό, ικανό σε συνδυασμό με κάποιες κινήσεις να παγιώσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως έναν από τους δύο ισχυρούς πόλους εναλλαγής στην εξουσία, στο πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το κλίμα, είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της πρώτης της νέας περιόδου, που αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη της εβδομάδας, με την επιστροφή και του κ. Τσίπρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ αναμένεται και μία πρώτη συζήτηση για το αν το συνέδριο θα γίνει την άνοιξη του 2020 ή στο τέλος του χρόνου. 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τον όρο «πασοκοποίηση», που χρησιμοποιεί ωστόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση για να περιγράψει τις κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας, όπως η στροφή προς το κέντρο, το άνοιγμα του κόμματος με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών και η -μετά το συνέδριο- εκλογή προέδρου από τη βάση που θα ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο και τις εξουσίες του ηγέτη, έναντι των κομματικών οργάνων και της αρχής της συλλογικότητας. 

Οικονομία και Πρέσπες

Εγκαινιάζοντας τη νέα περίοδο μετά από ένα δεκαήμερο διακοπών, η Κουμουνδούρου προέβη χθες σε δύο ανακοινώσεις, προϊδεάζοντας και για τα επόμενα πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Στην πρώτη χαρακτηρίζει επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του έτους, υποστηρίζοντας ότι «τόσο η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο κι αυτή για τα έσοδα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Στη δεύτερη ανακοίνωση, η Κουμουνδούρου χαιρετίζει την κίνηση της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας να προχωρήσει στην τοποθέτηση επιγραφών στο άγαλμα προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλα αγάλματα της πόλης των Σκοπίων, με κείμενα που -όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- «δικαιώνουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αναγνωρίζοντας την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ