ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ : Το τουρκικό Ναυτικό στοχοποιεί ελληνικά πλοία στο Αιγαίο

Επιβαρύνεται και άλλο το κλίμα στο Αιγαίο. Την ώρα που επιφανή στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλ. Διακόπουλος εμφανίζεται σίγουρος πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου μες την Τουρκία, η πραγματικότητα έχει άλλη «άποψη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι μια σημαντική κλιμάκωση των αντιδράσεων  του τουρκικού Ναυτικού, όταν υπάρχει προσέγγιση με σκάφη του ΠΝ.

Έτσι; όποτε στο ανατολικό Αιγαίο, ή όταν τα τουρκικά πλοία πραγματοποιούν τις «αβλαβείς» διελεύσεις τους εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (το 2019 οι τουρκικές παραβιάσεις των ΕΧΥ έχουν αγγίξει τις 2.000!) υπάρχει προσέγγιση μεταξύ των σκαφών των δύο Ναυτικών, τα τουρκικά πλοία στρέφουν επιδεικτικά το πλωριό πυροβόλο με κατεύθυνση αυτή των σκαφών του ΠΝ και με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται «ιδιαίτερα αντιληπτή από τα ελληνικά πληρώματα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Η αντίδραση αυτή, είναι ξεκάθαρη ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των τουρκικών επιθετικών κινήσεων εν μέσω γεωτρήσεων που έχει αναγγελθεί ανατολικά της Κρήτης.

Και μόνο το γεγονός ότι σε περιπτώσεις υποτιθέμενης "αβλαβούς διέλευσης" (δηλαδή παραβίασης των ΕΧΥ, τα τουρκικά σκάφη στρέφουν τα πυροβόλα τους κατά σκαφών του ΠΝ τα οποία τα παρακολουθούν, συνιστά από μόνο μέγιστη πρόκληση.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες ημέρες τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναδείξει σε κύριο το θέμα με τον υποτιθέμενο εγκλωβισμό τουρκικής φρεγάτας από Mirage 2000.

Η ανάδειξη του «θέματος» αυτού δεν ήταν τυχαία βέβαια. Αυτή η «πληροφορία» αλλά και άλλες που πιθανόν ακολουθήσουν απλώς  θα αποτελέσουν το «άλλοθι» που επιζητούν οι Τούρκοι, (όχι βέβαια ότι το χρειάζονται και απόλυτα) για να πείσουν την τουρκική κοινή γνώμη ότι οι έλληνες προκαλούν προκειμένου να προκαλέσουν «θερμές» καταστάσεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η συμπεριφορά αυτή προβληματίζει το ΓΕΕΘΑ, το οποίο έχει δώσει βέβαια εντολές να αντιμετώπισης των τουρκικών κινήσεων με -τι άλλο- «ψυχραιμία».

ΠΗΓΗ : pro-news.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ